02.11.2016

Suomi ja Salla juhlii; Suomi 100v. ja Sallan 80-vuotisjuhlakisat

80 vuotta taaksepäin elettiin Sallassa jännittäviä aikoja. Järjesteltiin ensimmäisiä talviurheilun suurkisoja! Alkuperäisillä Sallatuntureilla: Sallatunturi ja Rohmoiva, jotka nykyään sijaitsevat Venäjän puolella, järjestettiin 1937 ensimmäiset pujottelun sekä syöksylaskun SM-kisat, jolloin voittajaksi sen aikaisilla puusuksilla laski luonnonlumisella radalla Erkki Penttilä. Rinteet tehtiin tampaten, ylös kiivettiin jalkaisin ja alas tultiin puita väistellen yleisön hurratessa rinteen kahta puolen! Ei ollut turva-aitoja ja -pehmusteita eikä hiihtohissejä.

Sittemmin on paljon asioita muuttunut ja jopa tunturikin vaihtunut, kun alkuperäinen jäi sodassa itänaapurin puolelle. Eräs pikkupoika, joka oli silmät ihailua leiskuen katsellut laskijoita, alkoi puuhastella uutta rinnettä menetetyn tilalle. Nyt tuon rinteen kaverina on 14 muuta rinnettä, 6 hissiä ja laskijoita milloin mistäkin maailman kolkalta.

Historiallisia SM-kisoja Sallatunturin rinteillä oli järjestämässä paikallinen urheiluseura Sallan Karhut. Aktiivisesti rinteillä puuhastellut seura on toiminut jo vuodesta 1929 lähtien ja on edelleenkin hyvissä voimissa. Alppilajien lisäksi seura järjestää erilaisia liikuntamahdollisuuksia muidenkin lajien parissa niin paikallisille, kuin vierailijoille mm. keskiyön polkujuoksua; Salla Midnight Trail Run sekä viime kesänä myös hyvin ahkeraan oli tarjolla suunnistusrasteja, jotka olivat suosittuja konkareiden sekä ensikertalaistenkin joukossa. Tulevalle kesälle on lupeissa myös yösuunnistuskisa, josta lisää lähempänä ajankohtaa.

Kun keväällä tulee 80 vuotta täyteen ensimmäisistä pujottelun ja syöksyn SM-kisoista, niin jälleen kapuaa Sallatunturin rinteille urheiluseura Sallan Karhut ja pistää pystyyn 80-vuotis juhlakisat. Ja komeat kisat laittavatkin; luvassa on lähes viikon verran SM-kisoja Sallatunturissa! Ensin aloitetaan pujottelun SM-kisoilla, väliin FIS-pujottelukisa josta jatkuu 3pv nuorten SM-pujottelu, SM-superpujottelu ja SM-paripujottelu. Kisa-alueella myös muuta toimintaa ja kojuja sekä historiallisen tapahtuman historiaa Alppihiihtohistoria –teltassa. ”Tästä toivotaan sellaista hyväntuulista koko kunnan tapahtumaa, joka saisi paikalle runsaasti yleisöä. Tapahtuma vaikuttaa positiivisesti itse seuran lisäksi koko Sallaan ja Sallan matkailuun, kun saadaan kisaporukkaa ja yleisöä paikalle sekä lisävaihtoehto ohjelmatarjontaan” kertoo Sallan Karhujen aktiivijäsen Kalevi Korhonen.

Kisat järjestetään Karhujen hartiavoimin eli talkootyönä ja oman paikkakunnan väellä pyritään pärjäämään mahdollisimman pitkälle. Haasteita tuo talkooväen löytäminen, kun ovat näinkin pitkät kisat tulossa, niin vaikea löytää arkena koko päiväksi paikalle pääseviä ja vielä laskutaistoisiakin, että voivat rinteessä toimia. Lisäksi oman haasteensa tuo laadun säilyttäminen, sillä Sallan Karhuilla on laadun suhteen rima korkealla ja periaatteena, että se mitä tehdään, tehdään kunnolla! Paikalle talkoilemaan toivotaan siis runsasta väkimäärää ja kaikki ovat tervetulleita, myös vanhoja Karhulaisia kuulutellaan mukaan. Seuran puheenjohtaja Jarkko Korkeasalo korostaa yhteistyökumppaneiden merkitystä tällaisten tapahtumien järjestämisessä: ”Yhteistyökumppanit ovat edellytys seuran toiminnalle ja aktiivisten jäsenet&talkoolaiset elintärkeitä. Karhuilta onneksi löytyy hyviä molempia, mutta koskaan niitä ei ole liikaa. Kaikki kiinnostuneet mukaan vain!” Yhteistyökumppaneina Sallan Karhuilla on Sallan kunta sekä Kaunisharju Oy.

80-v salla juhlakisajuliste.jpg

#sallainthemiddleofnowhere #sallaskiresort #80vjuhlakisa #suomi100 #visitsalla #sallahiihtokeskus #sallankarhut #SMkisat #pujottelu #slalom

« TakaisinFacebook Twitter
12/12

Anoppi pororetkellä

Muutama vuosi takaperin hollantilainen perhe aloitteli pororetkeä Sallan Poropuiston pihamaalla. Perheeseen kuului äiti ja isä sekä perheet tyttäret ja pojat puolisoineen- varsin suuresta perheestä oli siis kysymys.
Retken lähtö sujui onnistuneesti. Perhe sai poroajokoulutuksen...