20.11.2017

Sallassa tehostetaan hiihtolatujen kunnostusta

Sallassa otetaan tänä talvena käyttöön uusi hiihtolatujen kunnostusjärjestelmä. Hiihtoladut jaetaan kolmeen lohkoon, joista jokainen lohko kunnostetaan sesonkiaikana kaksi kertaa viikossa. Uusi järjestelmä takaa, että hiihtäjille on tarjolla juuri kunnostettuja latuja kuutena päivänä viikossa. Kaiken kaikkiaan Sallassa on yli 160 kilometriä hiihtolatuja.

Sesonkiaikana eli viikoilla 7-17 latuja kunnostetaan kuutena päivänä viikossa: maanantaista perjantaihin ja sunnuntaina. Lauantaisin latuja kunnostetaan tarpeen vaatiessa.

Hiihtoladut on jaettu kolmeen lohkoon ja eri viikonpäivinä kunnostetaan eri lohkot.

– Haluamme tällä uudella lohkojärjestelmällä palvella asiakkaitamme entistä paremmin. Nyt hiihtäjät voivat lohkojen perusteella katsoa, mitkä ladut on juuri kunnostettu ja suunnata niille hiihtämään, Sallan kunnan tekninen johtaja Olli Aatsinki kertoo.

Ensimmäisen lohkon ladut kunnostetaan sunnuntaisin ja keskiviikkoisiin. Lohkoon kuuluvat Kirkonkylän, Ratiskaviidan, Snow Pointin, Sallatunturin, Kalliojärven ja Marjavaaran välillä olevat hiihtoladut.

Maanantaisin ja torstaisin kunnostetaan toisen lohkon ladut ja kolmannen lohkon tiistaisin ja perjantaisin. Toiseen lohkoon kuuluvat kuntolatu, Kaunisharjun lenkki sekä tunturin ympäri lenkki. Kolmannessa lohkossa ovat Sallatunturin, Poropuiston, Ruuhitunturin, Hangasselän ja Kalliojärven väliset ladut.

Tarvittaessa lauantaisin kunnostetaan kirkonkylän, Ratiskaviidan, Snow Pointin ja Sallatunturin välinen reitti sekä Sallatunturin ja Poropuiston välinen reitti.

Viikoilla 47-6 latuja kunnostetaan vähintään kahden päivän välein. Jos sääolosuhteet vaativat, kunnostusta tehdään tiheämminkin. Kunnostettavia latuja ovat Kirkonkylän, Ratiskaviidan, Snow Pointin ja Sallatunturin latu, kuntolatu ja Kaunisharjun lenkki sekä tunturin ympäri kiertävä lenkki. Tunturin ympäri kiertävää lenkkiä aletaan kunnostaa heti, kun lunta on riittävästi.

Sallassa hiihtoladut mahdollistaa latupooli, johon kuuluvat Sallan kunta, paikalliset yrittäjät ja Sallatunturin yksityismökit. Yrityksistä tällä hetkellä mukana ovat Sallatunturin Tuvat, Kaunisharju Oy / Salla Ski Resort, Kiinteistö Oy Tunturitähti, Sallan Tunturitähti Oy, Sallan Tähti Oy, Sallan Kelorinne Oy, Holiday Club Salla, Sallas huoneistot, Snowpoint / Keloravintola, Erittäin Sallainen / Sallainen Caravan ja Mökit, Sallan Osuuskunta Jotos / Sallan Poropuisto ja Eraustähti Oy.

– Mukana olevat yritykset tekevät tärkeää työtä kuntalaisten ja matkailun hyväksi. Latupooliin haetaan jatkuvasti mukaan uusia yrityksiä, jotta toiminta turvataan jatkossa, Aatsinki sanoo.

Laduista ja uudesta järjestelmästä voi antaa palautetta sähköpostilla osoitteeseen reittipalaute@salla.fi.

Laduille myös koirien kanssa ja fatbikeilla

Sallassa osa hiihtoladuista on myös koirien kanssa hiihtävien ja pyöräilijöiden käytettävissä. Latujen moninaiskäytön ansiosta yhä useampi pääsee nauttimaan talvisesta luonnosta ja liikunnasta.

Reittien moninaiskäyttö vähentää myös kustannuksia. Euroopassa on hyvin yleistä, että reitit ovat monien eri ryhmien käytettävissä.

Sallassa on koiralatuja yhteensä 38 kilometriä.  Koiralatuja ovat Kaunisharjun, Ratiskaviidan ja Kalliojärven lenkit.

12 kilometrin mittaisen Kaunisharjun lenkin voi kiertää myös fatbike-pyörällä. Sallan hiihtokeskus vuokraa sähköavusteisia fatbikeja, joilla maisemat vaihtuvat vauhdikkaasti. Fatbike kulkee leveiden renkaidensa ansiosta näppärästi latu-urallakin.

Hiihtourilla pyöräilyä kokeillaan Sallassa nyt ensimmäistä kertaa. Sallassa uskotaan, että kaikki käyttäjät mahtuvat samoille laduille. Tärkeintä on muiden liikkujien huomioiminen ja yhteistyö. Sopu antaa sijaa kaikille liikkujille.

Lisätietoja hiihtoladuista ja lohkoista

« TakaisinFacebook Twitter
2/12

Kiviä panssariestelinjalle


 


Sallan Sarviselässä asuva
Veikko Hämäläinen ajoi kuorma-autolla estekiviä kirkonkylän linjaan syksystä
1940 seuraavan vuoden huhtikuuhun saakka. Estekiviä ajettiin kymmenellä
kuorma-autolla...