17.02.2012

Sallan matkailun kasvu jatkui vuonna 2011

Sallan rekisteröidyt yöpymisvuorokaudet jatkoivat kasvuaan vuoden 2011 aikana selviää tilastokeskuksen tilastoista. Myös rajanylitysten määrä on jatkanut kasvuaan.

 

- Vuosi 2010 oli Sallan matkailulle kasvuluvuiltaan ennätyksellinen. Tuolloin saavutettiin peräti 12,4 % kasvu rekisteröidyissä yöpymisvuorokausissa edelliseen vuoteen verrattuna ja Salla oli koko Pohjois-Suomen eniten kasvanut matkailukeskus. Viime vuonna ei päästy ihan yhtä suuriin kasvulukuihin kokonaiskasvun jäädessä 1,3 prosenttiin. Ilahduttavaa on, että ulkomaisten matkailijoiden määrä kasvoi yli 10 %. Kotimaistenkin kävijöiden määrä pysyi suunnilleen samana kuin edellisenä vuonna, kertoo matkailukoordinaattori Paula Aspholm-Heimonen.

 

Sallan rajanylityspaikan kautta rajan ylitti vuonna 2011 yli 160 000 matkailijaa. Venäläisten ylittäjien määrä kasvoi 70 %. Venäläismatkailijat tuovat Itä-Lappiin matkailutuloa ympärivuotisesti, myös muuten hiljaisina matkailukuukausina. Sallan rajanylityspaikan kautta kulkevia venäläismatkailijoita haastateltiin viime kesänä rajanylityspaikalla pyrkien selvittämään muun muassa mihin venäläiset matkustavat Sallan rajanylityspaikan kautta, mitkä ovat kohteiden vetovoimatekijät venäläismatkailijan näkökulmasta kesällä ja paljonko he käyttävät matkansa aikana rahaa. Tutkimuksen tulokset julkaistaan 29.2. klo 18.30 Sallan valtuustosalissa pidettävässä lehdistö- ja yleisötilaisuudessa.

 

Kansainvälisistä asiakkaista on kasvanut myös espanjalaisten ja hollantilaisten määrä. Hollantilaiset matkailijat ovat olleet vuosikausia yksi Sallan matkailun pääasiakasryhmistä. Hollantilaismatkailijoiden määrä on kasvanut viime vuosina etenkin talvella, mutta ensi kesälle on suunnitelmissa myös kesämatkailun lisääminen uudelleen käynnistettävien suorien charterlentojen avulla. Espanjalaisten matkailu keskittyy pääsääntöisesti itsenäisyyspäivän, joulun, uudenvuoden ja pääsiäisen tienoille, jolloin charterlennoilla saapuu espanjan lämmöstä matkailijoita kokemaan talven riemuja.

 

« TakaisinFacebook Twitter
7/12

Tuskallinen tehtävä

Talvisota oli syttynyt. Meitä oli noin kymmenen miehen hakuporukka, jonka tehtävänä oli ihmisten ja karjan saattaminen ja ohjaaminen Savukosken tietä länteen. Kotalassa ammuimme lehmät navettaan, kun emme niitä voineet ottaa niitä mukaan. Kun lähdimme Kotalasta, sytyttivät sotilaat heti...