Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo

Museon perusnäyttely kulkee aikamatkana 1900-luvun alusta aina 1960-luvulle asti kertoen Kuolajärven eli Sallan historiaa. Kuolajärven pitäjän nimi muuttui Sallaksi vuonna 1936. Perusnäyttelyn lisäksi voi vierailla ulkonäyttelyalueella, jossa tuodaan esiin perinteisiä elinkeinoja sekä sota-aikaa.

Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo

Museon perusnäyttely kulkee aikamatkana 1900-luvun alusta aina 1960-luvulle asti kertoen Kuolajärven eli Sallan historiaa. Pitäjän nimi muuttui Sallaksi vuonna 1936. Perusnäyttelyn lisäksi museossa voi vierailla ulkonäyttelyalueella, jossa tuodaan esiin perinteisiä elinkeinoja ja sota-aikaa sekä uskomuksia lapsille suunnatun Haltijamaa-kierroksen avulla.

Museon perusnäyttely jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa kerrotaan vuosisadan alun elämästä ja elinkeinoista Kuolajärvellä. Tärkein elinkeino tuohon aikaan oli maatalous. Myös porotaloutta harjoitettiin sekä metsästystä ja kalastusta. Metsätalous suurine hakkuutyömaineen ja autosavottoineen tarjosi paikallisille asukkaille hyviä lisäansioita.

Näyttelyn toisessa osassa siirrytään sota-aikaan. Talvisodan alkaminen muutti elämän Sallassa ratkaisevasti. Kodit ja kotiseudut jouduttiin jättämään lopullisesti. Sotavuodet olivat hyvin raskaita taisteluineen ja evakkomatkoineen ja sodan seurauksena pitäjän pinta-ala kutistui puoleen entisestä.

Sallalaiset ovat kuitenkin aina olleet "katajainen kansa" ja suunta on ollut aina ylöspäin. Näyttelyn kolmannessa osassa keskitytään jälleenrakennukseen, joka oli valtava urakka. Ankaran työn tuloksena Sallasta tuli kuitenkin maan suurimpia maidontuottajakuntia 1960-luvulla.

Ajankohtaista Sallan museolla

Kiskojen kertomaa - historiaa Sallan radalta on museon uusi vaihtuva näyttely vuodelle 2018. Rautatiehistoria on nyt ensimmäistä kertaa omana teemanaan esillä Sallan museolla. Teema ei voisi oikeastaan paremmin sopia Sallan museoon. Museon perusnäyttely keskittyy sota- ja jälleenrakennusaikaan Sallassa - mihin aikaan myös Sallan radan rakentaminen sijoittuu. Museorakennus puolestaan sijaitsee Sallan vanhalla asema-alueella eli myös ympäristö henkii ratahistoriaa. Museona toimiva rakennus on ollut aiemmin VR:n työntekijöiden asuinrivitalo. Rautatiekiskot lepäävät edelleen paikoillaan museorakennuksen takana muistuttamassa ajasta, jolloin junat vielä vihelsivät Sallan asemalla.

Näyttely esittelee rautatieteemaa niin historian kuin nykyisyydenkin kautta. Näyttelyssä pääsee tutustumaan Sallan radan rakentamisen vaiheisiin sekä rautateiden ammatteihin. Ajankohtaisista asioista näyttely tarttuu Jäämeren rata -hankkeeseen: ratahanke, jota on suunniteltu jo yli sadan vuoden ajan on jälleen ajankohtainen. Näyttelyvierailija pääsee myös jättämään oman mielipiteensä Jäämeren radasta.

Vuoden mittaan museon näyttelyihin järjestetään opastettuja kierroksia. Katso tarkat tiedot museon nettisivuilta!

Facebook_logo(2).png

Perustiedot
Aukioloajat heinä - syyskuu: ti - su klo 10 - 17 (ma suljettu) loka - kesäkuu: ti - la klo 10 - 17 (ma ja su suljettu) Pyhäpäivien aattona suljetaan klo 16.
Kielet Suomi, Englanti
Yhteystiedot

puh 040 579 0762

Kotisivulle »

Savukoskentie 12
98900 SallaFacebook Twitter
1/12

Maailman vanhin suksi

 
Jaska Repo löysi Sallan Särkiaavalta 1938 viemäriojaa kaivaessaan noin 1,5m syvyydestä särkyneen puuesineen. Sitä pidettiin aluksi reen jalaksena, mutta pohjasta löytynyt ura eli olas todistaa sen olleen suksi. Radiohiilitutkimuksissa suksen mitattiin olevan noin vuodelta 3245eKr...