Sallan kunta

Salla on matkailun, erämaiden ja rakennemuutosten kunta itäisessä Lapissa napapiiriltä pohjoiseen. Yhteistä rajaa Venäjän kanssa on 187 km. Tämä raja on jakanut kahteen osaan alkuperäisen Sallan kunnan, joka perustettiin Venäjän vallan aikana v. 1857 Kuolajärvi-nimiseksi, v. 1936 nimi vaihdettiin Sallaksi. Toinen osa kuntaa ns. "Vanha Salla" on nyt Kuolan alueella.

Salla on matkailun, erämaiden ja rakennemuutosten kunta itäisessä Lapissa napapiiriltä pohjoiseen. Yhteistä rajaa Venäjän kanssa on 187 km. Tämä raja on jakanut kahteen osaan alkuperäisen Sallan kunnan, joka perustettiin Venäjän vallan aikana v. 1857 Kuolajärvi-nimiseksi, v. 1936 nimi vaihdettiin Sallaksi. Toinen osa kuntaa ns. "Vanha Salla" on nyt Kuolan alueella.

Kunnan rajanaapureina on Kuolan niemimaan lisäksi mm. Itä-Lapin kunnat ja Kuusamo. Oulangan kansallispuistosta n. puolet sijaitsee Sallan kunnan eteläosassa.

Salla on mielenkiintoisten haasteiden edessä. Sallan raja- ja tulliaseman avaaminen tulee elvyttämään vanhan Vienanmeren kauppareitin, joka on muinon kulkenut Sallan kautta Vienanmerelle. Sallan kunnan kehitysmahdollisuudet ovat jo nyt tehneet Sallasta varteenotettavan sijoituskohteen kaupan ja matkailun yrityksille.

Salla numeroina
* Pinta-ala: 5872 km2, josta vesistöä 142 km2.
* Väkiluku: 4431 (5/2007)
* Uskonto: luterilainen
* Veroprosentti: 19,5 %
* Korkein kohta: Sorsatunturi 629 m
* Talousalue: Itä-Lappi

 

Elinkeinojen kunta

Sallan elinkeinorakenne painottui alkutuotantoon aina 1970-luvun alkuun saakka - maanviljelyyn, metsätöihin ja poronhoitoon. Alkutuotannon kannattavuuden romahdettua väkiluku pieneni vuoden 1966 huipusta 11041 asukkaasta alle 6500 asukkaaseen.

Viime vuosina väen väheneminen on pysähtynyt. Salla on lähtenyt kehittämään elinkeinojaan sen omista lähtökohdista käsin. Pitkäjänteisesti, tukien, investoiden ja opastaen. Rohkeasti.

Kunnan voimakas satsaaminen matkailuun on lisännyt huomattavasti työpaikkojen ja yritysten määrää, jolla on säteilyvaikutuksensa myös muuhun elinkeinoelämään.

Aktiiviset toimet itärajan aukaisemiseksi, uudet yritykset ja "uuden polven" yrittäjien tarmo ja ennakkoluulottomuus ovat luomassa Sallaan yrityskulttuuria, jota myös kunnan päättäjien on helppo olla yhteistuumin tukemassa.

Sallan sijainti EU:n itäisellä ulkorajalla kansainvälisen ns. Barentsin käytävän solmukohdassa avaa mahdollisuuksia lisääntyvälle kansainväliselle kaupankäynnille lähivuosina.

Paikka ihmiselle

Asuminen: Vuokra-asuntoja on tarjolla enemmän kuin Suomen kunnissa keskimäärin. Kunnan omistamia tontteja on myytävänä ja niiden hinnat ovat reilusti Etelä-Suomea halvemmat.

Päivähoito: Päivähoito- ja perhepäivähoitopaikkoja löytyy kaikille - nämä asiat on jo vuosien ajan hoidettu Sallassa hyvin.

Koulut: Peruskoulun ala-asteiden ja yläasteen lisäksi Sallassa on lukio. Lähimmät ammatilliset koulutusmahdollisuudet löytyvät Kemijärveltä, Rovaniemeltä ja Kuusamosta.

Harrastukset: Luonnossa viihtyvälle Sallassa on rajattomat mahdollisuudet harrastaa erilaisia asioita. On retkeilyreittejä ja autiotupia; kalastusta, metsästystä, marjastusta...

Kulttuuri: Salla on vireä kulttuuripitäjä. Musiikkia harrastetaan torvisoitosta kuorolauluun, nuorisollakin on oma bändiharjoittelutilansa. Sallassa kirjoitetaan ahkerasti ja pohjoisen valo inspiroi maalaamaan ja valokuvaamaan.

Perustiedot
Aukioloajat Ma-pe klo 8-15.15
Yhteystiedot

puh +358 (0) 40 502 3301

Kotisivulle »

Postipolku 3
989800 SallaFacebook Twitter
11/12

Tarina Murhahaaran taustalla


Sallan pohjoisosassa Tuntsan erämaassa on erämaakämppä, murhahaara, jossa on vuosisatoja puhuttu kummittelevan. Kämpän vieraskirjaan on raapustettu varoituksia yöpyjille yön pimeimpään aikaan ilmestyvistä kummituksista. Kämpän ja läheisen ojan nimen takana oleva tarina selittää...