Ruuhitunturin reitti 16 km

Milloin viimeksi olit paikassa, jossa ei näkynyt yhtään lajitoveria eikä lajitoverin rakentamaa tönöä, tietä tai muuta artefaktia, kuten hienosti sanotaan, siis inehmon käden aikaansaamaa rakennelmaa? Keskellä ei mitään tämän huimaavan tunteen tavoittaa helposti. Otetaanpa suunta kohti Ruuhitunturia!

ei mitään missään! vain tuntureita, puita, näkymiä, maisemaa.

Ruuhitunturi on maankuulu sydämen tykytyksiä aiheuttavasta tykkylumestaan, mutta vaikka arktisessa Sallassa ollaan, kesällä tykkylumia näkyy harvemmin. Salla kuuluu karuun säävyöhykkeeseen. Ilmasto on Lapin mittapuussa mantereisinta. Sallan läpi kulkee paitsi Napapiiri myös vuoden keskilämpötilan nollaraja.

Äärevät, monen mielestä ankaratkin luonnonolosuhteet ovat tietysti jättäneet jälkensä sekä maisemaan että ihmisiin. Tärkeintä on ollut selviytyä. Keskellä erämaatakin, kaukana muista ihmisistä.

Kun kapuaa Ruuhitunturin näköalatorniin – tällaiset ihmiskäden työt toki istuvat maisemaan –, tämän ääritunteen voi tavoittaa. Ei mitään missään! Vain tuntureita, puita, näkymiä, maisemaa. Vaihtelevaa maisemaa. Maisema. Moni Sallan-kävijä on siitä lumoutunut. Ylistävää on myös arkkitehti-kuvataitelija Frans Nybergin teksti kirjassa Etsauksia (1933): ”Koko tämä seutu oli hyvin vaihtelevaa, matalia suomaita vaarojen, kumpujen ja tunturien välissä, jotka paikoitellen kohoavat meillä varsin harvinaiseen 6-700 metrin korkeuteen. Ja erämaan hiljainen, suuri henki lepää yli seudun painaen siihen niin suurenmoisen kauneuden leiman, että me maan eteläisimmissä osissa emme voi sellaista mielessämme kuvitellakaan.”

Näilläkin selkosilla ”kulttuuri”, ihminen aivoituksineen, on aina väistämättä muokannut maisemaa. Täällä on asuttu jo kivikaudella. Täällä on metsästetty, kalastettu, kaivettu kuoppia, kyhätty asumuksia. Täällä on raivattu maata viljeltäväksi. Lukuisat suuret ja vielä lukuisammat pienet savotat ovat osa Sallan merkittävää historiaa.

Paljon ovat nämä maisemat kokeneet. Erämaa on antanut antimiaan tälläkin tavalla, puuta ja toimeentuloa. Kun katselee vanhojen hakkuiden jälkiä, huomaa, että luonto vähitellen hoitaa rajutkin haavat. Vanhimmat jäljet eivät enää edes näy. Toki uusia jälkiä synnytetään jatkuvasti, mutta lopulta erämaa on jälleen erämaa.

Reitin vaativuusluokka

Vaativa

Reitin palveluvarustus

Polku merkitty puihin kiinnitetyillä sinisillä neliöillä. Hangasjärvellä, Siskelilammella ja Kolmiloukkosella laavu ja Ruuhitunturissa päivätupa. Ruuhituntutrin päällä näköalatorni. Vesipaikkoja reitin alku- ja loppupäässä.

Arvio reitin kulkemiseen kuluvasta ajasta

6 - 8 h

Reitin olosuhteet, niiden aiheuttamat riskit ja varustautuminen

Reitti pääasiassa kapeaa, epätasaista ja muutamissa paikoissa kivikkoista polkua. Kesäaikana suositeltavimmat jalkineet ovat vedenpitävät korkeat vaelluskengät tai kumisaappaat.

Luonnonympäristön kuvaus

Vaihtelevaa maastoa; talousmetsää, kuivaa kangasmetsää, erämaisempaa kuusivaltaista metsää, suota ja paljaalla tunturin laella kivirakkaa.

Kulttuuriympäristön kuvaus

Tunturimaisemia ja erämaata.

Saavutettavuus

Sallatunturin läheisyydessä. Reitti lähtee Sallatunturin tupien takaa. Reitille pääsee Sallan Poropuistosta, n. 14 km Sallasta Kuusamoon päin.

Perustiedot
Yhteystiedot

puh +358 (0)16 879 250

Kotisivulle »

Postipolku 3
98900 Salla

Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liitto Vipuvoimaa EU:lta Salla


Facebook Twitter
8/12

Tuntsan Palo

Vuonna 1960 näki Luoja tarkoituksenmukaiseksi ja tarpeelliseksi polttaa osan Tuntsan metsistä. Olin nukkumassa, kun palopäällikkö Yrjö Tervo tuli herättämään koputtamalla ikkunaan. Hän kertoi, että minun piti lähteä Tuntsalle paloa sammuttamaan. Lähdettävä oli. Ajelin Kota-Anttiin....