Matkalle Sallaan ry

Matkalle Sallaan ry on vuonna 2003 perustettu matkailuyhdistys. Matkalle Sallaan ry on alueen yritysten yhteistyöelin, joka hoitaa mm. alueen yhteisen markkinoinnin ja koordinoinnin, vastaa Sallan matkailu-internet sivujen päivityksestä, hoitaa järjestelyt messuille ja muihin markkinointitapahtumiin, hoitaa Sallan markkinointimateriaalin suunnittelun ja painatuksen sekä toimii yhteistyöelimenä muihin alueellisiin matkailuorganisaatioihin kuten Lapin Markkinointiin. Yhdistykseen kuuluu 43 jäsenyritystä matkailu- ja ravitsemispalveluiden, palveluiden sekä vähittäiskaupan alalta.
Matkailuinfo
Myllytie 1
98900 Salla
puh. 0400 269 838
email: tourist.info@salla.fi
 
Perustiedot
Yhteystiedot

Heli Karjalainen

puh 0400 269 838

Myllytie 1
98900 Salla

Porotilasafari

Tämä safari vie aidolle porotilalle. Satapäisen porokarjan keskellä pääset kurkistamaan, minkälaista on poromiehen työnteko. Kahvittelut kodassa ja porojen ruokinta kuuluvat tietysti ohjelmaan. Kesto noin kolme tuntia.
Lue lisää »

logo21.jpg

A.E. Järvisen reitti 13,8 km

Tunnetun eräkirjailijan ja taidemaalarin A.E. Järvisen jalanjäljissä kulkeva kohtaa matkallaan Sorsajokivarren ikimuistoiset kuusikot ja Sallan korkeimman tunturin, Sorsatunturin.

Lue lisää »

logo21.jpg

Aihkipeitsin vaelluslatu

Aihkipeitsin vaelluslatu, 9 km

Lue lisää »

logo21.jpg

Aihkipetsi -ikihonkien erämaa 24 km

Aikkipetsi, Aikkipeitsi, Aihkipetsi, Aihkipeitsi... Nimi eri muodoissaan maistuu aidolta erämaalta, sen sanominen tuo tervasjuurakkatulien savun sieluun.

Lue lisää »

logo21.jpg

Ämmin polku 2,3km

Ämmi on arvonimi. Isoäitejä on näillä selkosilla aina arvostettu. Heillä on hallussaan sellaista elämänkokemusta, tietoa ja taitoa, joka on pelastanut nuoremmat monesta pinteestä. Ja mikä tärkeintä, ämmit ovat useimmiten olleet saatavilla, lasten ja lastenlasten tukena ja turvana, kun äijät ja ukot ovat liitunneet milloin missäkin maailmalla, elannon perässä ja hukan jäljillä, ties missä karhunkierroksilla ja metsänmakureina.

Lue lisää »

logo21.jpg

Ensilumen latu

Ensilumen latu valmistui kaudelle 2011-2012.

Lue lisää »

logo21.jpg

Erakon polku 10,5 km ( Kaunisharjun kierros)

Näillä main itseään etsi aikoinaan legendaarinen Sallan erakko, Lumimieheksikin mainittu. Mikä mies hän olikaan? Tuli jostain yllättäen kuin ensilumi erämaahan; katosi jonnekin kuin karhunjälki kuntteikkoon. Jätti jälkeensä tarinoita, muistoja, arvoituksia.

Lue lisää »

logo21.jpg

Hangasselän lenkki

Hangasselän lenkki, 20km, helppo

Lue lisää »

DSCF1411.JPG

Hatajavaaran reitti

Hatajavaaraa sivuava 20 km pitkä pyöräilylenkki, jonka soratieosuus alkaa n. 3 km päästä Sallan keskustasta.

Lue lisää »

logo21.jpg

Hetehaltijan lumous 13 km ( Sallatuntureiden ympäri)

Mitä onkaan tuntureiden tuolla puolen, yöpuolella… Patikoija pääsee kurkkaamaan toiselle puolelle ja näkemään Sallatuntunturit eri ilmansuunnista reitillä, joka kulkee Tunturilampien, Kylmänhetteen, Pahankurun ja Kaippahanojan kautta tuntureiden ympäri. Maisemat ovat vaihtelevia ja kiehtovia, samoin monet paikannimet keskellä suurta selkosta. Mitä tarinaa tämä kiehtova kaira kertookaan…

Lue lisää »

logo21.jpg

Hiidenkirnujen patikkareitit 6,8 km

Suomen suurin hiidenkirnu sijaitsee Etelä-Sallassa, Aholanvaaran kylässä Kalliovaarassa. Alueella on useita pienempiä hiidenkirnuja sekä yksi suurempi, jonka paikalliset ovat nimenneet Juomapadaksi.Vuonna 1996 Geologian tutkimuskeskus yhteistyössä Lapin ympäristökeskuksen kanssa tyhjensi Juomapadan vedestä ja totesi että sen halkaisija on jopa 15,5 metriä. Syvyydeksi arvioitiin 13 metriä. Juomapata on tilavuudeltaan Suomen suurin hiidenkirnu. Se sijoittuu oletettavasti myös hyvin korkealle vertailtaessa maailman suurimpia hiidenkirnuja. Kalliovaarassa on myös kolme muuta hiidenkirnua, joiden halkaisijat vaihtelevat viidestä metristä kahteentoista metriin.

Lue lisää »

logo21.jpg

Husumaan lenkki

Sallan keskustan läheisyydessä n. 11 km pyöräilylenkki.

Lue lisää »

logo21.jpg

Jotospolku 4,4 km

Patikkareitti Sallatunturin Tuvilta Sallan Poropuistoon.

Lue lisää »

logo21.jpg

Junginlammenlatu

Junginlammenlatu, 1,5km, valaistu, helppo

Lue lisää »

01.JPG

Kaippahanoja – Lapin Mysteeri 5 km

Yhdysreitti Kaippahanojan laavun ja Lapin mysteeri -ravintolan välillä ( punainen kahvila/ravintola Kuusamontien varressa, Sallan keskustan ja Sallatunturin puolessa välissä. Ennen kahvila on tunnettu mm. nimillä Sallan maja, Sallainen maja ja Snowpoint).

Lue lisää »

DSC01091.JPG

Kalliojärven latu

Kalliojärven latu, 18km, helppo

Lue lisää »

logo21.jpg

Kalliojärven lenkki kylän kautta

Kalliojärven lenkki kylän kautta 23km. Helppo

Lue lisää »

logo21.jpg

Karhutunturin reitti 2 km

Karhutunturin päälle kipuava saa palkintonsa henkeäsalpaavina maisemina yli tunturien, soiden, erämaalampien ja niiden välissä kiemurtelevan Naruskajoen. Alhaalla tunturin juurella siintää kylmääkin kylmempi Naruskan kylä.

Lue lisää »

2012-04-01 17.47.24.jpg

Kaunisharjun latu

Kaunisharjun latu / 12 km. Valaistu, helppo reitti

Lue lisää »

logo21.jpg

Kenttälammen vaellusreitti 4,9 km

Pohjois-Sallassa Naruskan kylän yläpuolella Kenttälammelta Naruskan tielle kulkeva patikkareitti. Reittiä täytyy tulla samaa polkua takaisin, joten reitin yhteispituus 9,8 km.

Lue lisää »

logo21.jpg

Kolmonen

Kolmonen, 3km, Valaistu

Lue lisää »

logo21.jpg

Kuntolatu

Kuntolatu / 5 km. Valaistu, vaativa latu.

Lue lisää »

logo21.jpg

Latuverkosto

Sallan monipuoliset, hyvinhoidetut ja ruuhkattomat ladut antavat loistavat puitteet onnistuneelle hiihtoelämykselle.

Lue lisää »

logo21.jpg

Marjavaaran reitti

20 km pitkä ympyrämuotoinen pyöräilyreitti, joka kulkee Sallan kirkonkylältä Sallatunturille ja takaisin.

Lue lisää »

Metsänkuninkaan polku 4,5 km ( Hangasharju)

Hangasselän nimi saattaa juontaa juurensa saamen kieleen, jonne se kuitenkin on ehkä lainattu suomenpuhujilta. Nimen taustalla on vanha peuranpyyntikulttuuri, jossa saalista ajettiin eräänlaisten aitausten, hangasten, avulla pyyntikuoppiin. Näitä kuoppia ja muita muinaisjäännöksiä on löydetty Sallan kunnan alueelta runsaasti. Yksi pyyntikuoppa on paikannettu Hangasjärven koillisrannan jyrkkärinteiseltä moreeniharjuun. Metsästäjiä ja saalistajia, ihmisiä ja petoeläimiä, liikkuu näillä harjuilla edelleenkin...

Lue lisää »

logo21.jpg

Oulanka - Naruska - Tulppio

Reitti on osa valtakunnallista pyörilyreittiä nro. 80, ja se kulkee eteläisen Sallan kunnanrajalta kohti pohjoista, aina Savukosken Tulppion-kylään saakka. Matkaa tulee Oulangan kylästä lähdettäessä yhteensä n. 200km.

Lue lisää »

logo21.jpg

Oulanka - Salla - Savukoski

Reitti on osa valtakunnallista pyörilyreittiä nro. 82, ja se kulkee eteläisen Sallan kunnanrajalta kohti pohjoista, aina Savukosken kirkonkylään saakka. Pituutta reitille tulee Oulangan kylästä lähdettäessä n. 130km.

Lue lisää »

logo21.jpg

Pirunkirkon polku ( UKK-reitti)

Pirunkirkko kohoaa melkein pelottavana tummanruskeana kyttyrämäisenä kalliokumpareena soiden keskellä. Se on paitsi näyttävä myös erikoinen geologinen luonnonmuodostuma.

Lue lisää »

Poropuiston lenkki

17 km pitkä pyöräilyreitti Hangasvaaran komeissa maisemissa, Sallan Poropuiston läpi kulkien.

Lue lisää »

logo21.jpg

Ratiskanviidan latu

Ratiskaviidan lenkki, 5,6km, koiralatu, valaistu.

Lue lisää »

ratiskaviidan laavuweb.jpg

Ratiskaviidan lenkki

Ratiskaviidan lenkki, 5,6km, koiralatu, valaistu.

Lue lisää »

Ruuhitunturi-Poropuisto-Sallatunturi

Ruuhitunturi - Sallan Poropuisto - Sallatunturi, 20 km, Helppo.

Lue lisää »

Ruuhitunturin auringonlasku_Web.jpg

Ruuhitunturin latu

Ruuhitunturin latu, 15,5 km. Helppo / Keskivaativa

Lue lisää »

logo21.jpg

Ruuhitunturin reitti 16 km

Milloin viimeksi olit paikassa, jossa ei näkynyt yhtään lajitoveria eikä lajitoverin rakentamaa tönöä, tietä tai muuta artefaktia, kuten hienosti sanotaan, siis inehmon käden aikaansaamaa rakennelmaa? Keskellä ei mitään tämän huimaavan tunteen tavoittaa helposti. Otetaanpa suunta kohti Ruuhitunturia!

Lue lisää »

Sallan keskustan ympäriajo

Pituudeltaan reitti on alle 7 km. Sen ajamiseen pysähtymättä kuluu aikaa noin tunti, mutta eri pisteissä poikkeamisen ja viipymisen kanssa reitillä voi saada aikaa kulumaan vaikka koko päivän. Reitille voi lähteä mistä vain Sallan keskustasta, mutta reitin kulku on suunniteltu Sallatunturin suunnasta, Kuusamontietä pitkin Sallan keskustaa kohden.

Lue lisää »

logo21.jpg

Sallatunturi-Lapin Mysteeri (ent. Snowpoint)-Sallatunturi

Sallatunturi-Lapin Mysteeri (ent. Snowpoint)-Sallatunturi, 10 km. Valaistu, helppo reitti.

Lue lisää »

opastesotkanlähdeweb.jpg

Sallatunturi-Poropuisto-Sallatunturi-latu

Sallatunturi-Poropuisto-Sallatunturi-latu, 9km, osittain valaistu

Lue lisää »

Salmijoen kurun reitti 17,5 km

Kalliojärven ja Salmijoen kurun kävijä kohtaa reitillä hiekkaisia harjuja, kallioisia lampia ja kiehtovan kurun sekä joen kaksihaaraisine könkäineen. Myös aarnimetsän jylhyyttä, ikiaikaisia petäjiä, jotka eivät ole suostuneet kaatumaan ajan myrskyissä. Kaatuminen? Myrskyt?

Lue lisää »

logo21.jpg

Taivaan tavoittelijan taival (1,8 km/ suunta)

(Sallatunturin ent. Ison Pyhän päälle johtava polku) Ihminen on enimmäkseen tasamaan eläjä. Mutta mieli mielii ylös. Kohti korkeuksia! Kaipaamme avarampia näköaloja. Tavoittelemme taivaita. Kaikki eivät halua valloittaa Mount Everestiä tai huiputtaa Haltia, mutta korkealla olemisen kokemus kiehtoo meistä monia. Näitä mietitään matkalta palattua, näistä kerrotaan tarinoita. Muistatko silloin, kun siellä Sallatunturilla...

Lue lisää »

logo21.jpg

Tuntsan reitti 42,8 km (UKK-reitti)

3-4 päivän vaellusreitti Tuntsan erämaa-alueen halki (reitti on osa UKK-reittiä).Tuntsan erämaa-alue on jylhän kaunista ja silmänkantamattomiin jatkuvaa tunturierämaata. Sallan korkein tunturi, Sorsatunturi 628,5 mpy, sijaitsee reitin alkupäässä. Pohjoisessa erämaa-alue rajautuu Värriön luonnonpuistoon, jossa kulkeminen on luvanvaraista.

Lue lisää »

logo21.jpg

Tunturilta kirkolle ja äinpäin -reitti (9,7 km/suunta)

Kun sallalainen lähtee kirkolle tai kirkkoreissulle, hän ei mene kirkkoon, vaikka toki Sallan kuulu kotakirkko kannattaa käydä katsastamassa. Hän menee kirkonkylään eli kunnan keskustaajamaan. Siellä on alkot ja apteekit, siellä on kaupat ja kirjastot, siellä on koulut ja kioskit, siellä on postit ja palvelut.

Lue lisää »

Tunturin ympäri_Web.jpg

Tunturin ympäri-latu

Tunturin ympäri -latu, 9 km. Osittain valaistu, ladulla keskivaikea osuus.

Lue lisää »

logo21.jpg

UKK-reitti Härkätunturiin 22,4 km

UKK-vaellusreitti on valtakunnallinen vaellusreitti, joka on nimetty presidentti Urho Kaleva Kekkosen mukaan. Reitti kulkee Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla. Se alkaa etelässä Lieksan Kolilta ja päättyy pohjoisessa Savukosken Tulppioon. Urho Kekkonen vaelsi reitin vuonna 1957.

Lue lisää »

UKK-reitti, Hautajärvi – Sallatunturi 45 km

UKK-vaellusreitti on valtakunnallinen vaellusreitti, joka on nimetty presidentti Urho Kaleva Kekkosen mukaan. Reitti kulkee Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla. Se alkaa etelässä Lieksan Kolilta ja päättyy pohjoisessa Savukosken Tulppioon. Urho Kekkonen vaelsi reitin vuonna 1957.

Lue lisää »

01.JPG

UKK-reitti, Kuopsilammit-Naruskan Tammi

35 km. Viikonloppuretki tai osana pitempää usean päivän retkeä. Reitin vaativuusluokka: vaativa.

Lue lisää »

logo21.jpg

UKK-reitti, Sallatunturin lähialue 27 km

UKK-vaellusreitti on valtakunnallinen vaellusreitti, joka on nimetty presidentti Urho Kaleva Kekkosen mukaan. Reitti kulkee Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla. Se alkaa etelässä Lieksan Kolilta ja päättyy pohjoisessa Savukosken Tulppioon. Urho Kekkonen vaelsi reitin vuonna 1957.

Lue lisää »

logo21.jpg

Vallovaaran patikkareitti 11 km

Vallovaaran kylässä sijaitseva patikkareitti.

Lue lisää »Facebook Twitter
2/12

Kiviä panssariestelinjalle


 


Sallan Sarviselässä asuva
Veikko Hämäläinen ajoi kuorma-autolla estekiviä kirkonkylän linjaan syksystä
1940 seuraavan vuoden huhtikuuhun saakka. Estekiviä ajettiin kymmenellä
kuorma-autolla...