Tunturilta kirkolle ja äinpäin -reitti (9,7 km/suunta)

Kun sallalainen lähtee kirkolle tai kirkkoreissulle, hän ei mene kirkkoon, vaikka toki Sallan kuulu kotakirkko kannattaa käydä katsastamassa. Hän menee kirkonkylään eli kunnan keskustaajamaan. Siellä on alkot ja apteekit, siellä on kaupat ja kirjastot, siellä on koulut ja kioskit, siellä on postit ja palvelut.

reitin voi kulkea myös äinpäin - eli kirkolta tunturille

Kirkonkylästä puhutaan nyt yleisesti Sallana. Sen vanha nimi on Märkäjärvi. Märkäjärvi mainitaan liikenteen solmukohtana jo Suomen Matkailijayhdistyksen matkailureittioppaassa 1930-luvulla, jossa yhtenä 17:stä reitistä esitellään Sallan-matka.

Sallatunturilta hurauttaa kirkolle nopsaan autolla tai polkupyörällä tai vaikka rullasuksilla asfalttitietä pitkin. Hyvä vaihtoehto on panna nokialaista nokialaisen eteen, kuten Sallassa sanotaan. Ikiaikaisia polkuja polkien.

Sallatunturilta pääsee Sallan kirkonkylään Keselmäjärven rantoja, metsäisiä kankaita ja Ruuhijoen vartta juonnattelevaa reittiä pitkin. Reitissä on sekin hyvä puoli, että sitä pitkin voi kulkea myös äinpäin. Siis kirkolta takaisin tunturiin.

Kirkkoreissulla kävellessä ja poronpapanoita potkiskellessa täällä keskellä ei mitään mieleen muljahtelee monia kauniita asioita, kuten kataja. Tää kansa on katajaista, sanotaan Sallan marssissa. Sisua ja sitkeyttä näillä selkosilla selviämiseen on toden totta tarvittu.

Kun tunturin alla asustellut ammoinen sallalaismuori lähti hakemaan jauhosäkkiä toiselta puolelta kairaa, jonne kaukainen laiva oli tuonut sen vesireittejä pitkin, hän nimesi käyttämänsä jotoksen Elämäntieksi. Ei ollut silloin maanteitä, valtateistä puhumattakaan. Se, mikä maastossa nyt saattaa näyttää satunnaiselta, mihinkään johtamattomalta poronpolulta, voikin olla entisaikainen valtaväylä.

Maastoon selvästi merkatulla patikkareitillä voi jokainen kulkija ”eksyä” turvallisesti, unohtaa hetkeksi arjen haasteet. Antaa erämaan hoitaa haavat ja lääkitä vaivat. Tähän mielentilaan pääsee mainiosti jo lyhyehköllä kirkkoreissulla, vaikka käymällä kirkossa tai pelkästään antautumalla kuulemaan – metsän messua.

Reitin vaativuusluokka

keskivaativa

Reitin palveluvarustus

Polku on merkitty Sallatunturin ja Lapin Mysteerin (ent. Snowpoint) välillä matalilla punapäisillä tolpilla. Lapin Mysteerin jälkeen reitti kulkee valaistua latua pitkin Sirkan laavulle saakka. Tästä voi valita jatkaako Ruuhijoen rantaa pitkin kulkevaa reittiä vai latupohjaa eedelleen. Reitin varrella laavu Lapin Mysteerin ja Sallan kirkonkylän välissä. Lapin Mysteerissä kahvila- ja ruokapalvelut. Muutama ojan ylitys, joista saa vettä.

Arvio reitin kulkemiseen kuluvasta ajasta

4 - 6 h.

Reitin olosuhteet, niiden aiheuttamat riskit ja varustautuminen

Opasteet ja reittimerkit monin paikoin huonosti näkyvissä Sallatunturilta lähdettäessä. Paikoin epätasainen polku ja muutamia jyrkempiä kohtia. Suositeltavimmat jalkineet kesäaikana ovat vaelluskengät tai kumisaappaat.

Luonnonympäristön kuvaus

Pääasiassa talousmetsää.

Kulttuuriympäristön kuvaus

Sallatunturin läheisyydessä tunturimaisemia.

Saavutettavuus

Sijaitsee Sallan kirkonkylän ja Sallatunturin välillä. Lähtöpaikka reitille Sallan kirkonkylältä koulukeskuksen takaa ja Sallatunturin matkailukeskuksesta ( Caravanalueelta), jossa opasteet reitille.

Perustiedot
Yhteystiedot

puh +358 (0)16 879 250

Kotisivulle »

Postipolku 3
98900 Salla

Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liitto Vipuvoimaa EU:lta Salla


Facebook Twitter
12/12

Anoppi pororetkellä

Muutama vuosi takaperin hollantilainen perhe aloitteli pororetkeä Sallan Poropuiston pihamaalla. Perheeseen kuului äiti ja isä sekä perheet tyttäret ja pojat puolisoineen- varsin suuresta perheestä oli siis kysymys.
Retken lähtö sujui onnistuneesti. Perhe sai poroajokoulutuksen...