Aihkipetsi -ikihonkien erämaa 24 km

Aikkipetsi, Aikkipeitsi, Aihkipetsi, Aihkipeitsi... Nimi eri muodoissaan maistuu aidolta erämaalta, sen sanominen tuo tervasjuurakkatulien savun sieluun.

Aihkipetsissä ei ole kenttää. Mikä rauha! Vapaus!

Aihki, harvinainen sana nykysuomessa, mitä todennäköisimmin saamelaista alkuperää. Saamelaiset ehkä lainanneet sanan skandinaaveilta. Aihki voi olla samaa juurta kuin ruotsin ek eli tammi. Tammi ja aihkimänty – metsän vanhoja ja viisaita.

Monet asiat ovat epävarmoja, mutta varmaan on, että tämän erämaan jyhkeät petäjät , ”pohjoisen tammet”, ja hongat ovat aihki-nimensä ansainneet. Männyn tärkeys muinaisille asujille näkyy myös muualla Sallan paikannimistössä, esimerkiksi nimessä Petservaara. Petser-alun taustalla on ehkä saamen mäntyä tarkoittavia sanoja. Olisiko myös Aihkipe(i)tsi-nimen pe(i)tsi alkujaan yhteydessä näihin mäntysanoihin… Mene ja tiedä. Nykyihminen yhdistää peitsen ehkä keihäsmäiseen aseeseen? Arvoituksellisten nimien äärellä mielikuvituksella on tilaa laukata, äärettömästi.

Aihkipetsin reitillä kuljetaan erämaassa ja perinteisillä eränkäyntialueilla. Metsästys on ollut näiden kairojen kulkijoille aina elinehto. Menneiden aikojen peuranpyynnistä kertovat monet kunnan alueelta löydetyt pyyntikuopat.

Aihkipetsissä ei ole kenttää. Mikä rauha! Vapaus! Mikä erillään olemisen tunne! Keskellä ei mitään. Keskellä… omia ajatuksiaan? Niitä jahdaten; vai jahtaavatko ajatukset ajattelijaa, ajavat jonnekin…

Kun lepäilet Kolmiloukkosen lammen laavulla, Siskelilammen kodalla tai Aihkipetsin päivätuvalla, suuntaapa ajatukset hetkeksi ajattomuuteen ja matkattomuuteen. Kuinka suhteellista kaikki onkaan! Kuinka suuri on mahtavin aihkimänty, tai kuinka pieni. Mikä olet sinä ihmissiru tässä elämän vilistävässä virrassa?

Ajattomat aihkit sijoillaan sojottavat kohti sinitaivasta. Keskellä ei mitään voi tavoittaa suuren pienuuden tunteen.

Sallan murteessa tunnetaan sanat uusumi ja ulempana. Kun lähetään uusumin päähän, lähdetään johonkin tuntemattomaan, ehkä harkitsematta, ilma järkisyytä, karttaa tutkimatta, päämäärää tai tarkoitusta sen kummemmin aanailematta. Kun ollaan ulempana, ollaan kaukana, jopa vielä kauempana. Ulempana uusumin päässä matkan pituudella ei ehkä enää olekaan merkitystä.

Lue RETKIPAIKAN juttu Aihkipetsin rengasreitistä!

Reitin vaativuusluokka

Keskivaativa-vaativa

Reitin palveluvarustus

Polku merkitty punaisilla neliöillä sekä Hanhivaara-Paltsarikumpu-Aihkipetsi välillä sinisillä neliöillä. Reitin varrella useita taukopaikkoja. Kolmiloukkosella, Hanhilammella, Hevosojalla, Paltsarikummussa ja Siskelilammella laavu ja Aihkipetsissä päivätupa. Reitin varrella muutamia ojan ylityksiä, joista saa vettä sekä useita lampia, joista voi ottaa keittovettä.

Arvio reitin kulkemiseen kuluvasta ajasta

6-8 h

Reitin olosuhteet, niiden aiheuttamat riskit ja varustautuminen

Reitti paikoin kapeaa ja epätasaista polkua. Kesäaikana suositeltavimmat jalkineet ovat vedenpitävät korkeat vaelluskengät tai kumisaappaat.

Luonnonympäristön kuvaus

Aihkipetsin ja Paltsarikummun alueella erämaisempi osuus ja reitin varrella talousmetsää, lisäksi suoalueita ja suolampia.

Kulttuuriympäristön kuvaus

Aihkipetsin päivätuvan läheisyydessä komeaa aihkimännikköä.

Saavutettavuus

Sijaitsee Etelä-Sallassa Hautajärvi-Sallatunturi välisellä UKK-reitillä. Reitille pääsee Sallan Poropuistosta, n. 14 km Sallasta Kuusamoon päin. Reitille pääsee myös Aihkipetsin päästä. Sallasta ajetaan Kuusamoon päin n. 20 km. Kallunkijärven kohdalta käännytään oikealle ja soratietä ajetaan n. 7 km. Tien reunassa opasteet reitille.

Perustiedot
Yhteystiedot

puh +358 (0)400 269 838

Kotisivulle »

Postipolku 3
98900 Salla

Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liitto Vipuvoimaa EU:lta Salla


Facebook Twitter
6/12

Kekkosen vierailu


Kekkonen oli suuri Lapin ystävä ja tutustui mielellään paikalliseen väestöön Sallassa vieraillessaan.
Sallan käynnillään hän kävi Vihtori Vuorelan luona kahvilla. Emäntä oli silittänyt oikein valkoisen pöytäliinan pöytään. Kekkonen kahvia juodessaan läikytti sitä...