Karhutunturin reitti 2 km

Karhutunturin päälle kipuava saa palkintonsa henkeäsalpaavina maisemina yli tunturien, soiden, erämaalampien ja niiden välissä kiemurtelevan Naruskajoen. Alhaalla tunturin juurella siintää kylmääkin kylmempi Naruskan kylä.

Alhaalla tunturin juurella siintää kylmääkin kylmempi Naruskan kylä

Naruska saattaa kuulostaa oudosti tutulta. Pohjois-Sallan pikkuinen kylä onkin tv:stä tuttu! Valtakunnan uutiset tiedottavat joka talvi siellä mitatuista pakkasennätyksistä. Virallinen pakkasennätys Naruskan kylän mittauspisteellä on - 50,4 astetta ( v.1985), mutta vuonna 1999 samalla mittarilla mitattiin -54,4 asteen pakkanen, joka alhaisin koskaan Suomessa mitattu lämpötila.

Naruskan kylän keskellä kohoaa korkeuksiin Karhutunturi 518,5 mpy. Karhutunturiin pääsee kipuamaan helpoimmin metsäautotietä seuraten. Noin 1 km mittaisen ylämäen jälkeen vastaan tulee kota. Tästä voi jatkaa matkaa metsäautotietä vielä toisen kilometrin verran Karhutunturin huipulle.

Karhutunturin ympäristössä kulkee myös UKK-reitti ja vanha Karhutunturin kiertävä reitti 13,2 km, jotka on merkitty oransseilla tai sinisillä reittimerkeillä. Reitti on kuitenkin suhteellisen vähän kuljettu ja polku heikosti erottuva, joten pitemmän reitin kiertäminen vaatii hyviä kartanluku- ja erätaitoja.

Reitin palveluvarustus

Metsäautotie tai sinisillä ja sinisillä/oransseilla reittimerkeillä merkitty polku. Karhutunturissa kota. Vesipaikkoja reitin varrella Kuopsiojanlatvakurussa.

Arvio reitin kulkemiseen kuluvasta ajasta

1 h ( pitempi reitti 4 – 6 h)

Ulkoilulajit, joihin reittiä voi käyttää

Kesämaan aikaan patikointi ja lumisena aikana hiihtovaellus.

Reitin olosuhteet, niiden aiheuttamat riskit ja varustautuminen

Helppokulkuinen metsäautotie. Kapea ja paikoin epätasainen ja kivikkoinen polku. Useissa paikoissa hyvinkin jyrkkiä nousuja ja laskuja. Suositeltavimmat jalkineet ovat vedenpitävät korkeat ja nilkkoja tukevat vaelluskengät.

Luonnonympäristön kuvaus

Luonnonympäristö on hyvin monipuolista ja vaihtelevaa. Tunturikurussa synkkää ja erämaista korpea ja ylemmäksi mentäessä maasto muuttuu kivikkoisemmaksi ja avonaisemmaksi ja lopulta tunturin päällä paljaaksi tunturinlaeksi.

Kulttuuriympäristön kuvaus

Upeita tunturimaisemia ja komeat näköalat Karhutunturin päältä muille alueen tuntureille.

Saavutettavuus

Sijaintikunta: Salla. Sijaitsee Naruskan kylän pohjoispuolella ja Naruskajoen länsipuolella. Ei saavutettavissa julkisilla kulkuneuvoilla, mutta autolla pääsee lähtöpisteisiin. Ajo-ohje Karhutunturille: Sallasta Savukoskelle päin n. 30 km, josta käännytään oikealle Naruskantielle. Naruskantietä n. 19 km, jonka jälkeen käännytään vasemmalle Karhutunturintielle. Tätä ajetaan n. 7 km.

Kokemuksia retkeltä Karhutunturiin retkipaikka.fi

Perustiedot
Yhteystiedot

puh +358 (0) 400 269 838

Kotisivulle »

Postipolku 3
98900 Salla

Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liitto Vipuvoimaa EU:lta Salla


Facebook Twitter
3/12

Hutikuti ja hirvi kusi


Tunnettu sallalainen erämies, Eelis Vuorela, oli uusimassa hirvikorttiaan
Isoaavan ampumaradalla ja päivitteli toisten heikkoa ampumataitoa sanomalla. että kortin uusimiseen ei tarvita kuin kuusi panosta.Annas ollakaan kun tuli Eeliksen vuoro , huikkasi veljenpoika...