UKK-reitti, Hautajärvi – Sallatunturi 45 km

UKK-vaellusreitti on valtakunnallinen vaellusreitti, joka on nimetty presidentti Urho Kaleva Kekkosen mukaan. Reitti kulkee Pohjois-Karjalan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueilla. Se alkaa etelässä Lieksan Kolilta ja päättyy pohjoisessa Savukosken Tulppioon. Urho Kekkonen vaelsi reitin vuonna 1957.

kekkonen liittyy sallassa moneen tarinaan

UKK eli Urho Kaleva Kekkonen voi olla nykynuorelle kaikin tavoin kaukainen hahmo. Mies menneisyydestä. Se kaljupää. Joku presidentti se kai oli...

Moni sallalainen muistaa Urkin paremmin. Onpa saattanut nähdäkin miehen. Varmasti on kuullut Kekkosesta täällä toisteltuja tarinoita.

Tutuin tarina taitaa liittyä vierailuun sallalaisen Vihtori Vuorelan talossa. Kahviteltiin, ja Kekkonen läikäytti kahvia pöytäliinalle. Ei haittaa, arveli emäntä. Hetken päästä isäntä läikäytti kahvia pöytäliinalle. ”Siinä meillä toinen tohelo”, emäntä tiuskaisi. Vierailu sujui letkeissä merkeissä, ja aikanaan posti toi Kekkoselta paketin. Siinä oli uusi hieno pöytäliina ja viesti, jossa allekirjoitus: ”Siltä toiselta tohelolta.”

Onko tarina totta? Tämä on varsinainen UKK eli usein kysytty kysymys. Ainakin sen kertomisesta on tullut totta, ja totenahan tarinaa tai jotain sen monista versioista kerrottaessa ja kuunneltaessa tietysti pidetään.

Mielenkiintoisen totuuden tarinasta kertoo itse Kekkonen kirjan Matkakuvia Kainuusta ja Lapista alkusanoissa (1977, Otava):

Vielä eräs tarina. Hirvaskairassa kierrellessämme lokakuun alkupuolella poikkesimme Onni Mukkalan kanssa Tarsa-Pekan luona. Tähän patikkareissuun liittyy kuuluisa kertomus ”toisesta tohelosta”. Kirjoittajan vapautta käyttäessäni vuonna 1952 olen korvannut matkakertomuksessani tuon tarinan ”lainatuilla kahvikupeilla”, mutta totuuden nimessä kerron mitä tapahtui:

Istuimme kahvipöydässä ja minä läikytin vahingossa kahvia pöytäliinalle. Emäntä lohdutteli, ettei sellaisesta kannata välittää, sattuuhan sitä... Mutta kun isännälle tuli sama vahinko, niin jo emäntä torui: ”No, niinä on mulla kans toinen tohelo!”

Jouluna laitoin Tarsarantaan paketin, jossa oli tusinan verran kahvikuppeja. Tervehdyksessä luki: ”Siltä toiselta tohelolta.”

Vihtori Vuorelaan liittyy toinenkin Kekkos-juttu. Vipusen eli Koillis-Lappi-lehden (nyk. Koti-Lappi) arkistoista löytyy tietoja Sallassa 1963 pidetystä suuresta maatalousnäyttelystä, jonka kunniavieraana Kekkonen oli. Näin pakinoi Antti Laakso eli Alapertti lehdessä Kekkosesta:

Vanhalla ystävälläni Vuorelan Vikellä muuten oli melko erikoinen henkilökohtainen lahja annettavana vanhalle ystävälleen ja viime joulukuiselle kesti-isännälleen tasavallan presidentille.

Vikke oli teettänyt kultakärkisen täytekynän karhun luun jatkeeksi, hopeaheloin oikein.

– Ei kärsi kuitenkaan tätä kynänvartta ruveta naisille aivan tarkasti selittämään, opasti Vikke presidenttiä lahjana ojentaessaan – naurussa suin, kuinkas muuten, Vikke!

Presidentti ilmeisesti on hyvin selvillä myös karhun anatomiasta, koskapa ymmärsi heti yskän. Iski silmää, kiitti, kehaisi: Tällaista kynää ei olekaan aivan joka miehellä...

Sopii tässä nyt kaiken tämän jälkeen arvoisan lukijankin mietiskellä karhun anatomiaa. Jos joku Viken lahjakynälle anatomisen ratkaisun edellisen perusteella keksi niin hyvä!

Me olemme varmasti ansainneet Kekkosemme, myös tarinoiden Kekkosen, ja Kekkonen on varmasti ansainnut UKK-reittinsä. Reitti kulkee pitkän kuntamme läpi etelästä pohjoiseen. Vaeltaja pääsee sitä seuratessaan kokemaan maisematyyppien vaihtumisen ja Sallan luonnon monimuotoisuuden.

Reitti kulkee keskellä ei mitään, ei palijon missähän, läpi paikkojen, joilla on paljon kerrottavaa. Sallaisia tarinoita historiasta, luonnosta, ihmisistä. Muun muassa Kekkosesta.

Reitin vaativuusluokka

Vaativa-Keskivaativa

Reitin palveluvarustus

Oransseilla reittimerkeillä ( punaisilla neliöillä) merkitty polku. Reitin varrella useita taukopaikkoja. Tervalammilla, Konttilammella ja Palotunturin päällä kota, Löytöjängän-Suksenpaistama-aavalla näköalatorni ja tulipaikka, Aikkipetsinlammilla laavu ja tulipaikka sekä Aihkipetsissä päivätupa. Siskelilammilla kota ja Kolmiloukkosella laavu. Reitin varrella muutamia ojan ylityksiä, joista saa vettä sekä useita lampia, joista voi ottaa keittovettä.

Arvio reitin kulkemiseen kuluvasta ajasta

2 – 3 päivää.

Reitin olosuhteet, niiden aiheuttamat riskit ja varustautuminen

Reitti hyvin erityyppistä. Reitti kulkee paikoin maanteitä ja paikoin kapeita ja epätasaisia polkuja pitkin. Reitin keskivaiheilla jyrkkiä nousuja ja laskuja ylitettäessä Palotunturia. Kesäaikana suositeltavimmat jalkineet ovat vedenpitävät korkeat vaelluskengät tai kumisaappaat.

Luonnonympäristön kuvaus

Luonnonympäristö pitkällä ja vaihtelevalla reitillä hyvin monipuolista; tuoretta sekametsää, kuivaa kangasmetsää, ojanvarsikuusikoita, aarnimetsää, suota ja tuntureita.

Kulttuuriympäristön kuvaus

Palotunturin päällä hienoja tunturimaisemia, Löytöjängän-Suksenpaistama-aavan soidensuojelualueella upeita laajoja suoalueita ja Aihkipetsin päivätuvan läheisyydessä komeaa aihkimännikköä.

Saavutettavuus

Sijaitsee Etelä-Sallassa Hautajärvi-Sallatunturi välisellä UKK-reitillä. Lähtöpiste Sallatunturin matkailukeskuksessa. Toinen lähtöpiste Sallasta Kuusamoon suuntaan n. 42 km Karhunkierroksen luontotalolta.  Reitille voi lähteä myös Aihkipetsistä. Sallasta ajetaan Kuusamoon päin n. 20 km. Kallunkijärven kohdalta käännytään oikealle ja soratietä ajetaan n. 7 km. Tien reunassa opasteet reitille.

Perustiedot
Yhteystiedot

puh +358 (0)400 269 838

Kotisivulle »

Postipolku 3
98900 Salla

Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liitto Vipuvoimaa EU:lta Salla


Facebook Twitter
12/12

Anoppi pororetkellä

Muutama vuosi takaperin hollantilainen perhe aloitteli pororetkeä Sallan Poropuiston pihamaalla. Perheeseen kuului äiti ja isä sekä perheet tyttäret ja pojat puolisoineen- varsin suuresta perheestä oli siis kysymys.
Retken lähtö sujui onnistuneesti. Perhe sai poroajokoulutuksen...