Salmijoen kurun reitti 17,5 km

Kalliojärven ja Salmijoen kurun kävijä kohtaa reitillä hiekkaisia harjuja, kallioisia lampia ja kiehtovan kurun sekä joen kaksihaaraisine könkäineen. Myös aarnimetsän jylhyyttä, ikiaikaisia petäjiä, jotka eivät ole suostuneet kaatumaan ajan myrskyissä. Kaatuminen? Myrskyt?

ei ihmisen kannata yrittää luonnon voimaa ylitää

Näillä huitteilla nähtiin kaatumiseen ja myrskyyn liittyvä kiinnostava operaatio taannoin. Puhumme nyt suurjuoksija Lasse Virénistä, joka on näistä kairoista etsinyt rauhaa ja keskittymistä, ladannut akkujaan niin urheilu- kuin politiikkakoitoksia varten.

Vuonna 1977, Münchenin ja Montrealin voitokkaiden olympialaisten jälkeen, saatiin päätökseen ”Operaatio Poronmaito”. Operaatiossa oli mukana Lassen seuran eli Myrskylän Myrskyn väkeä. Tuolloin siis valmistui näille kulmille koko kansan Lassen kelomökki! Lasse oli Münchenissä kaatunut kympillä ja silti voittanut kisan maailmanennätysajalla.

Sallassa kerrotaan tarinaa myös Suomen maailmankartalle juosseesta Hannes Kolehmaisesta. Hymyilevä Hannes, jota myös Lentäväksi suomalaiseksi tituleerattiin, tiettävästi vieraili Sallassa 1930-luvulla eräänä pääsiäisenä. ”Mitä muuten tuntureihin ja niiden maastoon ja luontoon tulee, ei Hannes voinut löytää niistä kyllin ylistäviä sanoja”, kerrotaan Rovaniemi-lehdessä.

Keitä ne on ne sankarit, kyselee laulaja. Varmasti ihmiset, jotka saattoivat seilata Sallan jääjärven rantamilla jo yli 10 000 vuotta sitten. Varmasti ihmiset, jotka vaelsivat näille uusille maille nokka kiinni vetäytyvässä jäässä, kun jääkausi oli väistymässä. Varmasti mesoliittisen ajan asujat, kivikauden varhaisin väki. Porukat, joita sen jälkeisinä vuosituhansina ja -satoina on täällä ravannut sieltä ja täältä, kaikista ilmansuunnista.

Myös sota luo omat sankarinsa. Toisen maailmansodan sankareita Sallassa muistetaan lämmöllä. Monesta talosta ja suvusta meni miehiä. Moni väsyi evakkomatkoilla. Monen mieli järkkyi noina raskoina aikoina, ja sodan tapahtumat elävät yhä vahvasti tarinoissa.

Sodan jälkeen rakennettiin savusta ja sekasorrosta uusi Salla. Sallalaiset sankarit rakensivat.

Täällä erämaan edessä, keskellä ei mitään, kaikki ovat samanarvoisia. Jokainen on oman polkunsa sankari. Erämaa ei katso, kuka on tehnyt sankaritekoja urheilukentillä, kuka työelämässä, kuka sotatantereilla. Kuka missäkin. Täällä jokainen kulkija voi rauhassa etsiä omaa sankaruuttaan, miettiä omia kaatumisiaan ja nousemisiaan. Omia voittojaan ja tappioitaan.

Eikä sitä kannata tehdä liian vakavasti. Kun istuu jääkauden aikaisen jäätikköjoen synnyttämän kurun pohjalla ja tuijottaa veden leikkiä kallioiden välissä, saattaa oivaltaa elämästään aivan uusia asioita. Ei ihmisen kannata yrittää luonnon voimaa ylittää. Kuten sallalainen sankari sanoo: Ei kannate. Niin, ellei satu olemaan – Vireeni.

Reitin vaativuusluokka

Vaativa

Reitin palveluvarustus

Polku on merkitty osittain sinisillä reittimerkeillä, osittain punaruskealla maalilla ja osittain sekä merkeillä että maalilla. Salmijoen kurussa laavu ja Kalliojärvellä päivätupa. Muutama ojan ylitys, joista saa vettä.

Arvio reitin kulkemiseen kuluvasta ajasta

7 - 10 h.

Reitin olosuhteet, niiden aiheuttamat riskit ja varustautuminen

Opasteet ja reittimerkit monin paikoin huonosti näkyvissä varsinkin Sallatunturilta lähdettäessä, missä opasteita ei oikeastaan ollut. Osia reitistä kuljettiin helppokulkuista tietä tai polkuja pitkin ja osan matkasta polku taas oli epätasainen, kivikkoinen ja pensittynyt. Muutamia jyrkempiä kohtia lähinnä Salmijoen kurun läheisyydessä. Suositeltavimmat jalkineet kesäaikana ovat vaelluskengät tai kumisaappaat.

Luonnonympäristön kuvaus

Pääasiassa talousmetsää. Salmijoen kurun läheisyydessä erämaisempi aarnimetsäalue. Kallioisten lampien ohi reitti kulkee komeiden harjujen päältä, mistä oli upeita näkymiä lammille.

Kulttuuriympäristön kuvaus

Salmijoen kuru ja aarnimetsät ja Sallatunturin läheisyydessä tunturimaisemia.

Saavutettavuus

Sijaitsee Sallan kirkonkylän ja Sallatunturin välillä. Lähtöpaikka reitille Sallatunturin matkailukeskuksesta. Salmijoen kuruun on mahdollista mennä myös suoraan Hatajavaaran ja Hangasvaaran välistä menevää Rojulan tietä pitkin, n. 6 km Sallasta Kemijärven suuntaan, joka menee reitille asti. Kääntöpaikalta Salmijoen kurun laavulle on helppokulkuista reittiä n. 700 m.

Tie voi olla paikoittain huonossa kunnossa. Ajo omalla vastuulla.

Perustiedot
Yhteystiedot

puh +358 (0)16 879 250

Kotisivulle »

Postipolku 3
98900 Salla

Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liitto Vipuvoimaa EU:lta Salla


Facebook Twitter
11/12

Tarina Murhahaaran taustalla


Sallan pohjoisosassa Tuntsan erämaassa on erämaakämppä, murhahaara, jossa on vuosisatoja puhuttu kummittelevan. Kämpän vieraskirjaan on raapustettu varoituksia yöpyjille yön pimeimpään aikaan ilmestyvistä kummituksista. Kämpän ja läheisen ojan nimen takana oleva tarina selittää...