Oulangan kansallispuisto – luonnon kohtauspaikka

Oulangan kansallispuisto on luonnon oma huvipuisto, jossa ei tarvita laitteita tai vimpaimia. Ihastelua aiheuttavaa Oulankajoki vetonaulanaan Kiutakönkään koski, jonka kuohuja on pakko jäädä kuuntelemaan ja katselemaan. Jylyn ihan tuntee kehossaan seistessään kosken äyräällä. Retkikenkä kohti Oulankaa!

Vuonna 1956 perustetun Oulangan kansallispuiston pinta-ala on 290 km2 ja puisto sijaitsee Kuusamon ja Sallan kunnissa Koillismaan ylänköalueella. Kansallispuisto rajoittuu idässä valtakunnan rajaan ja rajan takaiseen, vuonna 1992 perustettuun Paanajärven kansallispuistoon, jonka kanssa tehdään jatkuvaa yhteistyötä. Takeena arvokkaasta luonnosta ja laadukkaista retkeilypalveluista Oulangan kansallispuistolle myönnettiin vuonna 2002 PAN Parks -sertifikaatti, joka uudistettiin vuonna 2007.

 

Oulangan kansallispuisto on Ruka-Kuusamon matkailualueen suosituin kesäkohde. Oulangan kansallispuisto on ainutlaatuinen ja monipuolinen yhdistelmä pohjoista, eteläistä ja itäistä luontoa. Alueella sijaitsevat Kuusamon arvokkaimmat luonnonnähtävyydet: vuolaana virtaavat joet, kanjonit, vesiputoukset ja erämaiset maisemat. Oulangan luonto on ainutlaatuinen, alueelta löytyy lukuisa määrä erilaisia lintulajeja ja harvinaisia kasveja. Kansallispuistoon tehdään vuosittain noin 180 000 käyntiä. Puiston halki kulkee kuuluisa vaellusreitti Karhunkierros ja päiväretkeilijöiden ilona ovat useat muut polut ja reitit, kuten suosittu Pieni Karhunkierros ja erämainen Keroharjun reitti.

 

Erikoisen Oulangasta tekee myös lähialueen luonnonsuojelualueiden arvokkuus ja runsaus. Oulangan erikoisuuksia ovat mm. neidonkenkä, tataarikohokki ja tikankontti, joiden kukkaloistoa kulkija pääsee ihastelemaan patikka- ja melontaretkillä.

 

Oulangan kansallispuiston halki virtaava Oulankajoki tulvii joka kevät. Tämä luonnonnäytelmä muuttaa jokivartta ja tuo niityille ravinteita pitäen yllä useiden lajien elinoloja. Kevättulva sijoittuu yleensä toukokuun puolivälin tietämille.

 

Tervetuloa koskien kuohuun Oulangalle!

 

Perustiedot
Yhteystiedot

Oulangan luontokeskus

puh 0206 39 6850

Kotisivulle »

Liikasenvaarantie 132
93999 KuusamoFacebook Twitter
6/12

Kekkosen vierailu


Kekkonen oli suuri Lapin ystävä ja tutustui mielellään paikalliseen väestöön Sallassa vieraillessaan.
Sallan käynnillään hän kävi Vihtori Vuorelan luona kahvilla. Emäntä oli silittänyt oikein valkoisen pöytäliinan pöytään. Kekkonen kahvia juodessaan läikytti sitä...