Metsänkuninkaan polku 4,5 km ( Hangasharju)

Hangasselän nimi saattaa juontaa juurensa saamen kieleen, jonne se kuitenkin on ehkä lainattu suomenpuhujilta. Nimen taustalla on vanha peuranpyyntikulttuuri, jossa saalista ajettiin eräänlaisten aitausten, hangasten, avulla pyyntikuoppiin. Näitä kuoppia ja muita muinaisjäännöksiä on löydetty Sallan kunnan alueelta runsaasti. Yksi pyyntikuoppa on paikannettu Hangasjärven koillisrannan jyrkkärinteiseltä moreeniharjuun. Metsästäjiä ja saalistajia, ihmisiä ja petoeläimiä, liikkuu näillä harjuilla edelleenkin...

karhut ovat sallalaisille tärkeitä

Kulku käy Sallatunturilta alas kohti Hangasjärveä ja -selkää, kuivia maita, hiekkaharjumaastoa, puroja, pieniä jänkäpainaumia. Harjulla polku nousee ylös ja päällä on näköalatorni, josta avautuu upea maisema Sallatuntureille päin.

Välillä mennään metsäteitä pitkin. Tienpohjalla näkyy syvä painauma, karhuko tästä on yli mennyt? Se on saattanut säilytellä ja marinoida saalistaan suonsilmässä, puronmutkassa ja hetteessä. Ehkä jossain läheisen korven kulmalla suuren kynttiläkuusen alla on otsolla ollut pesä.

Sallalaisissa kyläkirjoissa ja muissakin historioissa karhuista ja karhunkaatajista kerrotaan taajaan. Yksi Sallan, silloisen Kuolajärven pitäjän, kuuluisimmista karhumiehistä oli 1900-luvun alkupuolella Fredrik ”Reeti” Anttila. Hän kaatoi useita metsän kuninkaita, myös hirviä, ahmoja ja susia, pienemmästä riistasta puhumattakaan. Karhuja tässä itäisessä pitäjässä totisesti riitti, osa niistä kulkeutui rajan takaa verottaen lammas- ja porokarjaa.

Anttilaa kutsuttiin Hirvi-Anttilaksi ja myöhemmin myös Karhu-Anttilaksi. Hänestä kerrotaan paljon tarinoita, välillä myös kanssakäymisistä virkavallan kanssa. Riistaa nimittäin otettiin luonnosta tarpeeseen, kun kaikesta oli pula. Aina eivät kaikki paperit ja luvat ehkä olleet herrojen säätämän lain edellyttämällä mallilla. Kerrankin muuan poliisi tiedusteli Anttilalta, paljonko on saatu hirviä tapetuksi. Johon Anttila: ”No, montako teillä on pois karjasta?”

Karhut ovat sallalaisille hyvin tärkeitä ja rakkaitakin erämaan eläjiä. Naruskalla on kuulu Karhutunturi, Sallatunturin keskuksessa on Karhulampi. Onpa Kontiolampikin… On eteläsallalainen Karhujärven kylä, on maineikas urheiluseura Sallan Karhut. On kunnantalo Otsola, tosin ainakin osin entisen kunnanjohtajan Otso Istalan mukaan nimetty. Ja tietysti Sallalla on iso karhu naapurissa, milloin Neuvostoliiton, milloin Venäjän nimisenä. On Sallassa vissiin tehty karhunpalveluksiakin. Niin, ja tietysti osin Sallassa on maailmanmaineeseen päässyt matkailukohde Karhunkierros Oulangassa.

Moni sallalainen ei ole koskaan päässyt näkemään karhua muualla kuin Korkeasaaressa. On liikuttu karhumailla metsätöissä, kalastus-, metsästys- ja marjastusreissuilla. On liikuttu karhumailla karhunmetsästyksessäkin. Mutta kontio on väistänyt ihmistä, väistäähän se mettänmakuri. Kunnioittaa ehkä tätä kaksijalkaista, usein pum-pum-kepin , tuliluikun, kanssa kulkevaa kalpeanaamaa – metsän kuninkaana?

 

Reitin vaativuusluokka

Vaativa

Reitin palveluvarustus

Polku on merkitty puihin merkityillä sinisillä neliöillä. Reitin varrella näköalapaikka ja taukopaikka Hangasharjun päällä ja Hangasharjun juurella lammen rannalla laavu ja tulipaikka. Reitin varrella muutamia ojan ylityksiä, joista saa vettä sekä lampi, josta voi ottaa keittovettä.

Arvio reitin kulkemiseen kuluvasta ajasta

1 – 2 h.

Ulkoilulajit, joihin reittiä voi käyttää

Patikointi.

Reitin olosuhteet, niiden aiheuttamat riskit ja varustautuminen

Reitti hyvin erityyppistä. Sallatunturilta lähdettäessä reitti kulkee ensin tietä pitkin. Hangasharjun näköalapaikalle noustaan jyrkkiä portaita pitkin ja Hangasharjun päällä reitti kulkee taas tietä pitkin. Hangasharjulta reitti laskeutuu jyrkkää ja epätasaista polkua alas ojanvarteen, lammelle ja laavulle. Suositeltavimmat jalkineet ovat nilkkoja hyvin tukevat vaelluskengät.

Luonnonympäristön kuvaus

Lyhyelle reitille mahtuu paljon erityyppistä maastoa, talousmetsää, kuivaa kangasta, suota ja ojanvarsien rehevää korpimaista lehtoa.

Kulttuuriympäristön kuvaus

Hangasharjun päältä upeat maisemat Sallatuntureille.

Saavutettavuus

Sijaintikunta: Salla. Sijaitsee Sallatunturilla. Lähtöpaikka reitille Sallatunturin matkailukeskuksesta( Sallatunturin Tupien takaa), missä opasteet reitille.

Perustiedot
Yhteystiedot

puh +358 (0) 400 269 838

Kotisivulle »

Postipolku 3
98900 Salla

Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liitto Vipuvoimaa EU:lta Salla


Facebook Twitter
11/12

Tarina Murhahaaran taustalla


Sallan pohjoisosassa Tuntsan erämaassa on erämaakämppä, murhahaara, jossa on vuosisatoja puhuttu kummittelevan. Kämpän vieraskirjaan on raapustettu varoituksia yöpyjille yön pimeimpään aikaan ilmestyvistä kummituksista. Kämpän ja läheisen ojan nimen takana oleva tarina selittää...