Ämmin polku 2,3km

Ämmi on arvonimi. Isoäitejä on näillä selkosilla aina arvostettu. Heillä on hallussaan sellaista elämänkokemusta, tietoa ja taitoa, joka on pelastanut nuoremmat monesta pinteestä. Ja mikä tärkeintä, ämmit ovat useimmiten olleet saatavilla, lasten ja lastenlasten tukena ja turvana, kun äijät ja ukot ovat liitunneet milloin missäkin maailmalla, elannon perässä ja hukan jäljillä, ties missä karhunkierroksilla ja metsänmakureina.

”Ei luoja meiltä mahottomia vaaji”, sanoo Sallan ämmi, arvostettu tietäjä ja taitaja...

Sallalaisen ämmin kunniaksi nimetty polku käy Sallatunturin juurelta pienen jängän yli Hangasselkään päin. Reitti kiertelee entisillä ”kruununmailla”, joilta valtio on hakkauttanut metsiä sata vuotta sitten. Puita uitettiin maailmalle Hangasojaa pitkin. Reitin lähistöllä on muitakin menneen elämän merkkejä, muun muassa tulvaniity, jossa on lato ja mitä puhtainta vettä poreileva Sotkan lähde. Kiinnostava kulttuurihistoriallinen nähtävyys on myös Sotkan kellari Kuusamontien varressa. Se kertoo entisen Sotkan torpan tarinaa.

”Ei luoja meiltä mahottomia vaaji”, sanoo Sallan ämmi, arvostettu tietäjä ja taitaja, perinteisten luonnon parannuskeinojen osaaja, perinteen hallitsija. Näillä isoäideille oli hallussaan monenlaista ikiaikaista salattua tietoa sairauksien hoidosta. He osasivat muun muassa tehdä luonnonantimista salvoja, parantava voiteita. He tiesivät monia konsteja, joita nykyään kutsutaan taiaksi, magiaksi tai noituudeksi.

Reitin vaativuusluokka

Helppo

Reitin palveluvarustus

Polku on merkitty puihin kiinnitetyillä sinisillä neliöillä. Laavu heti reitin alkupäässä ja toinen laavu suurin piirtein reitn puolimatkassa Hangasharjun reitillä. Lammista voi ottaa keittovettä.

Arvio reitin kulkemiseen kuluvasta ajasta

1 h.

Reitin olosuhteet, niiden aiheuttamat riskit ja varustautuminen

Pääasiassa helppokulkuinen polku. Muutamia epätasaisia ja jyrkempiä kohtia. Jyrkimpiin kohtiin on rakennettu portaat ja lisäksi penkkejä levähdydpaikoiksi muutamissa paikoissa reitin varrella. Suositeltavimmat jalkineet kesäaikana ovat vaelluskengät tai lenkkikengät.

Luonnonympäristön kuvaus

Pääasiassa kuivaa kangasmetsää, välissä pieniä suoalueita ja lampia.

Kulttuuriympäristön kuvaus

Komeita maisemia Sallatunturille.

Saavutettavuus

Lähtöpaikka Sallatunturin matkailukeskuksesta( Sallatunturin Tupien takaa), missä opasteet reitille.

Perustiedot
Yhteystiedot

puh +358 (0) 400 269 838

Kotisivulle »

Postipolku 3
98900 Salla

Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liitto Vipuvoimaa EU:lta Salla


Facebook Twitter
9/12

Matka vanhaan Sallaan

1990-luvun alkupuolella kävi Sallan linja-autoasemalla kova kuhina. Napapiirin Retkeilyn järjestämälle matkalle oli lähdössä suuri joukko ihmisiä, joiden määränpäänä oli rajantakaiset kotiseudut. Monelle se oli ensimmäinen ulkomaanmatka, vaikka se tehtiinkin omalle syntymäpaikalle....