06.02.2008

Anoppi pororetkellä

Muutama vuosi takaperin hollantilainen perhe aloitteli pororetkeä Sallan Poropuiston pihamaalla. Perheeseen kuului äiti ja isä sekä perheet tyttäret ja pojat puolisoineen- varsin suuresta perheestä oli siis kysymys.

Retken lähtö sujui onnistuneesti. Perhe sai poroajokoulutuksen oppaalta ja jokaiselle perheenjäsenelle valikoitiin sopiva, kesy ja koulutettu ajoporo. Retken alussa kerrattiin myös turvallisuusohjeet, miten tulisi toimia, jos jotain odottamatonta retken aikana sattuu.

Matkaan lähdettiin rauhallisesti, opas oman poronsa kanssa keulassa ja asiakkaat omine poroineen jonossa opasta seuraten. Puolivälissä matkaa se "jotain odottamatonta" tapahtui... Jonon viimeinen poro joutui, yhä edelleen tuntemattomasta syystä, paniikkiin ja lähti kulkemaan omia polkujaan metsän siimekseen. Matkustaja hyppäsi reestä pois, koska hän ei ilmeisesti luottanut poron uuteen reittivalintaan. Porot ovat tunnetusti laumaeläimiä, joten paniikki levisi nopeasti myös muihin poroihin. Hetken kuluttua tilanne näytti varsin koomiselta. Asiakkaat hyppivät pois rekiensä kyydeistä, jolloin porot käyttivät tilaisuuden hyväkseen ja lähtivät juoksentelemaan ympäriinsä.

Noin minuutti paniikin leviämisen jälkeen vain kolme poroa oli enää täysin ajajiensa hallinnassa. Kaksi noista poroista kuului retken oppaille ja kolmas rotevalle hollantilaismiehelle, joka oli osallistunut pororetkelle  jo kaksi talvea aiemmin käydessään Sallassa. Vain yksi paniikista olevista poroista oli valinnut oikean reitin. Tämä poro ei halunnut pysähtyä odottelemaan muita vaan jatkoi matkaansa suunniteltua reittiuraa pitkin. Asiakas poron kyydissä oli perheen äiti.

Oppaat ottivat muut karkailleet  porot kiinni ja ohjasivat ne takaisin reittiuralle, mutta ongelmaksi muodostui perheen äidin ohjastaman poron kiinniottaminen. Aina kun opas lähestyi hieman poroa se lähti juoksemaan hurjaa vauhtia poispäin. Tällöin se hollantilaismies, joka oli koko ajan saanut pidettyä poronsa kurissa, totesi pilke silmäkulmassa nauraen " Antakaa hänen mennä. Mitä pidempi retki hänelle sitä parempi meille. Ehkä hän tulee takaisin parissa päivässä..." Kyse oli miehen anopista.

Niille, jotka jo suunnittelevat tämän tarinan perusteella anoppiretken varaamista, joudutaan tässä vaiheessa toteamaan, että näitä retkiä ei voida tilauksesta järjestää. Yleensä porot kävelevät tai juoksevat rauhallisesti retken oikeaa uraa pitkin tottuneesti lävitse. Mutta ainahan voi kokeilla, josko nyt sattuisi olemaan se kerta jolloin porot päättävät muuttaa itse retken käsikirjoitusta oppailta kyselemättä!

« TakaisinFacebook Twitter
11/12

Tarina Murhahaaran taustalla


Sallan pohjoisosassa Tuntsan erämaassa on erämaakämppä, murhahaara, jossa on vuosisatoja puhuttu kummittelevan. Kämpän vieraskirjaan on raapustettu varoituksia yöpyjille yön pimeimpään aikaan ilmestyvistä kummituksista. Kämpän ja läheisen ojan nimen takana oleva tarina selittää...