Unelma Jäämerestä - Petsamo kartoissa

Maaliskuu 05. 10:00 - Huhtikuu 01. 15:00
Sijainti: Savukoskentie 12, 98900 Salla

Unelma Jäämerestä - Petsamo kartoissa -näyttely esittelee monipuolisen valikoiman Petsamon karttoja laadukkaina kopioina. Esillä on kymmeniä karttoja, joukossa myös ennen julkaisemattomia.

Ensimmäiset maininnat Petsamosta ja Suonikylästä löytyvät jo 1600-luvun kartoista.  Unelma Jäämerestä on elänyt suomalaisten keskuudessa vuosisadat. Unelma tuli todeksi kuin lahjana vasta itsenäistyneelle Suomelle. Rajaviiva Neuvostoliiton kanssa vedettiin viivoittimella halki kylien ja erämaiden. Suomalaiset tutkivat ja kartoittivat Petsamoa 1920- ja 1930-luvuilla, sillä uusi alue haluttiin ottaa haltuun ja tehdä siitä kiinteä osa Suomea.

Näyttely esittelee karttojen kautta Petsamon historiaa osana Suomen historiaa. Keskeisiä näkökulmia ovat rajat ja niiden muutokset, kartoitus, kulkuväylien historia ja kolttasaamelaiset alueen alkuperäisenä väestönä.

Erkki Liljan Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osastolle lahjoittama kartta-aineisto on näyttelyn keskeinen osio. Karttoja, tekstejä ja kuvia on myös lukuisilta Petsamo- ja kartta-asiantuntijoilta, Maanmittauslaitokselta, Kansallisarkistosta, Mobilialta, Oulun maakunta-arkistosta, Lapin maakuntamuseosta, Suomen Kuvalehdeltä, Suomen maantieteelliseltä yhdistykseltä sekä kirjoista ja lehdistä. Vanhimmat esillä olevat kartat ovat Rovaniemen kaupunginkirjaston omista kokoelmista.

Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osaston toteuttama näyttely on saanut Lapin aluehallintoviraston hankeavustusta.

Näyttely on esillä Sallan Rajakievarissa 5.3.–1.4.2018 maanantaista perjantaihin klo 10-15. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

mainos_petsamo.jpg

Sallan Rajakievari »

« Takaisin etusivulleFacebook Twitter
9/12

Matka vanhaan Sallaan

1990-luvun alkupuolella kävi Sallan linja-autoasemalla kova kuhina. Napapiirin Retkeilyn järjestämälle matkalle oli lähdössä suuri joukko ihmisiä, joiden määränpäänä oli rajantakaiset kotiseudut. Monelle se oli ensimmäinen ulkomaanmatka, vaikka se tehtiinkin omalle syntymäpaikalle....