VIINAKAUPPAHIIHTO

Maaliskuu 25. 11:00
Sijainti: Saijan kylä; Salla

Perinteinen Saijan Viinakauppahiihto jo 16. kertaa!

Viinakauppahihto 2017.pdf

YHTEISKULJETUS!
  • Sallatunturi Revontulen parkkialue klo 10:00
  • Sallankk Vanha linja-autoasema klo 10:15
  • Saija, lähtöpaikka (Vaaranlenkki, kuntorata) klo 10:50
Matkalippu 10 euroa peritään linja-autossa.

Varaukset kuljetukseen 0400 397 008 Tarmo

Ilmoittautuminen & lisätiedot

Fb.jpg

Lapin letkein laturetki, Viinakauppahihto järjestetään kuudennentoista kerran lauantaina 25.03.2017 alkaen klo 11:00. Tapahtuma alkaa Saijan kylästä osoitteesta Vaaranlenkki 6 valaistun ladun lähtöpaikalta. Henkilöautojen parkkipaikka on osoitteessa Vaaranlenkki 5. Lähtö tapahtuu klo 11.00. Matkaa maaliin kirkonkylälle on noin 43 km. Toinen lähtöpaikka on Kelloselässä Metsästysseura KERÄ:n majalla, Kovelinlehdontie 11 klo 14.00. Matkaa maaliin on tästä noin 20 km.

Latu vedetään kelkkareitin oikeaan reunaan kelkan vetämällä latuhöylällä. Luistelubaanaa ei ole, mutta kelkkareitin keskiosalla voi osan matkaa hiihtää luistellen.

Taukopaikka on Kelloselässä KERÄ:n majalla ja siellä on mahdollisuus tulistella kodassa ja nauttia eväitä. Tarjolla on lisäksi järjestäjien toimesta lämmintä makkaraa, kahvia ja käytettävissä on ulkokäymälä.

Lähtöpaikoille saavutaan noin 10 minuuttia ennen lähtöä. Hiihtotapahtuma päättyy Sallan kirkonkylän keskustaan K-kaupalle, jossa tarjotaan hiihtäjille kalakeittoa ja kuumaa makkaraa, sekä pullakahvit ja mehua.

Tapahtuman järjestää Saijan kyläyhdistys ja yhteistyökumppaneita ovat mm. Sallan kunta, Sallan Yrittäjät ry, Metsästysseura KERÄ, Ravintola Kiela, Kursulainen Oy, K-Market Puolukka, Koilliskaraoke Ky. Tapahtuman suojelijaksi on lupautunut kansanedustaja Mikko Kärnä. Hän pitää tapahtuman ideaa hienona.

Tapahtumaa alkoivat kehitellä Olli Saariniemi ja Veikko Nevala hiihdellessään kirkkaiden keväthankien loisteessa 2000 -luvun vaihteessa juuri avattuja kelkkareittejä pitkin. Olivat silloin länsikairassa ottaneet matkailuohjelmanumeroksi vanhan ajan savottakämppäkulttuurin. Olli ja Veikko arvelivat, että ”kun ne ottivat sen työpuolen, otetaan me se huvipuoli”.

Kun ahavatuulen ja kirkkaan auringonpaisteen ruskettuneiksi paahtamat nuoret ja jäntevät tukkijätkät lähtivät hiihtämään savottakämpiltä kohti kyliä, tuli hiihdellessä puheeksi, että ”ensin me pojat mennään viinakauppaan, sitten saunaan ja illalla naisiin”. Siitä se monen elämä urkeni ja vaimokin sieltä riennoista löytyi ja tuli perhe perustetuksi. Tästä tuli tapahtuman nimeksi Viinakauppahiihto ja se järjestetään vuosikymmenien taakse unohtuneen jätkien aikakauden kunniaksi. Ehkäpä pienen väläyksen voi vielä tukkijätkien ajasta ja pitkistä matkoista kokea hohtavilla keväthangilla – hiihdellessä kohti viinakauppaa.  

Illalla on vielä jatkot Sallatunturissa Ravintola Kielassa Teatteri Eurooppa Nelosen esityksen  muodossa, alk. klo 22.00

« Takaisin etusivulleFacebook Twitter
4/12

Suomen ensimmäiset syäksy- ja pujottelumestaruuskilpailut


Matkailu oli Sallassa jo hyvässä vauhdissa, kun vuonna 1937 vanhassa Sallatunturissa järjestettiin Suomen ensimmäiset syäksylaskun mestaruuskisat. Osallistujia kisoissa oli parisenkymmentä, joukossaan Suomen kärkinimet Aarne Valkama ja Erkki Penttilä.


Aarne Tuuha, siihen aikaan...