Metsästys ja Kalastus

metsastys_ja_kalastus_kollaasi.jpg

Metsästys

Sallan laajat erämaat ja hyvä riistakanta tarjoavat mahdollisuudet monipuoliseen metsästykseen.

Karhua metsästetään ns. keskeytysmetsästyksenä eli karhuluvan voimassaolo loppuu, kun itäisen poronhoitoalueen karhukiintiö täyttyy.

Metsästyslupia Sallaan:

  • Sallan Yhteismetsän alueille: hirvi- ja karhuluvat www.eraluvat.fi kautta, pienriistaluvat varuste.net:in kautta, karhuluvat ja pienriistaluvat osakkaille myös  ja Sallan Yhteismetsän toimistolta
  • Värriön Yhteismetsän alueille 0400–360838 / Raimo Harju
  • Metsähallituksen pienriista-, pienpeto ja karhuluvat: www.eraluvat.fi
  • Monet alueen metsästysseurat myyvät jäniksen ja vesilintujen metsästykseen oikeuttavia lupia.

Opastettuja metsästysretkiä Sallassa järjestävät ainakin seuraavat tahot:

 

metsästys1nettiin.jpgkalastus2nettiin.jpg

 

Jokimaisema - Ruska - Pieni.jpgKalastus

Valtion kalastonhoitomaksu on suoritettava aina kun 18–64 -vuotias kalastaa vieheellä (ei pilkkiminen ja onkiminen) paikasta riippumatta. Kalastonhoitomaksu vuonna 2017 on 39€/kalenterivuosi, 12€/7vrk tai 5€/vrk. Kalastonhoitomaksun voi maksaa Eräluvat.fi-verkkokaupassa, puhelinpalvelussa (020 69 2424), lähimmässä luvanmyyntipisteessä tai R-kioskissa. R-kioskilta ostettaessa hintaan lisätään toimitusmaksu 3 €.

Lisäksi  viehekalastukseen Sallan valtionmailla sijaitsevilla vesialueilla tarvitaan Itä-Lapin vapalupa 3410 (Tuntsajoki sekä Ylä-Naruskajoki, eli järven yläpuoleinen osa). Osa alueista on pieniä joki- ja järvikohtaisia vapa-alueita, osa laajempia kokonaisuuksia. Metsähallituksen vapalupa on perhekohtainen ja sillä voi vetouistella usealla vavalla (enintään 8 vapaa). Itä-Lapin vapaluvalla pääset kalastamaan myös valtion vesien vaelluskalavesien koski- ja virta-alueilla, joihin pelkästään kalastonhoitomaksu ei anna kalastusoikeutta.

Vapalupa ei kuitenkaan oikeuta kalastamaan yksityisvesillä, Metsähallituksen muissa vapakalastuskohteissa (entiset virkistyskalastuskohteet), yhteislupa-alueilla, täyden kalastusoikeuden vuokravesillä eikä erikoisvesillä.

 Alueen lupaehdoista voit tarkistaa sallitut pyyntimuodot ja muut kohdekohtaiset säännöt.

Yli-Kemin kalastusluvalla (359) voi kalastaa Sallan, Savukosken ja Pelkosenniemen kuntien alueella olevilla Kemijoen vesistön virtavesillä. Kemijärven kalastusalueen luvalla (358) voi kalastaa Kemijärvellä sekä Kemijokeen laskevilla vesistöillä Sallan ja Pelkosenniemen alueilla. Ylä-Oulangan - Hautajärven kalastusalueen luvalla (366) voi kalastaa Sallan kaakkoisosassa sijaisevilla vesialueilla. Oulanka-Kitkajoelle sekä Naruska-Kullajärvelle on olemassa omat luvat. Kalastusluvat voi ostaa osoitteesta www.kalakortti.com. Kysy lupaa ostaessa myös karttaa alueesta matkaan. Huomioi kuitenkin virkistyskalastusalueet sekä kalastuskieltoalueet, joista ajantasainen listaus sivustolla www.kalastusrajoitus.fi.

Tarkistathan alueen mahdolliset kalastuskiellot, sekä erikoislupavaatimukset sivustolta www.kalastusrajoitus.fi. Tälläisiä alueita ovat esimerkiksi Oulanka ja Savinajoki.

Kalastuslupia Sallassa/Sallaan myyvät esimerkiksi:

  • Sportia Salla; Yli-Kemin viehelupa
  • SEO:  Valtion kalastonhoitomaksu, Metsähallituksen vapa- ja pyydysluvat, Yli-Kemin viehelupa
  • Naruskan Retkeilumaja; Naruska-Kullajärven lupa, Yli-Kemin viehelupa
  • Karhunkierroksen luontokeskus; Ylä-Oulangan kalastusaluelupa, Oulankajoki-lupa
  • Eräluvat.fi
  • Kalakortti.fi

Lisätietoja kalastuksesta Sallassa

Kalatalouden Keskusliitto

Lapin kalatalouskeskus

Itä-Lapin vesistö- ja luontomatkailu

Kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.