Sallan keskustan ympäriajo

Pituudeltaan reitti on alle 7 km. Sen ajamiseen pysähtymättä kuluu aikaa noin tunti, mutta eri pisteissä poikkeamisen ja viipymisen kanssa reitillä voi saada aikaa kulumaan vaikka koko päivän. Reitille voi lähteä mistä vain Sallan keskustasta, mutta reitin kulku on suunniteltu Sallatunturin suunnasta, Kuusamontietä pitkin Sallan keskustaa kohden.

Reitin kulku

Sallan keskustaan tultaessa pääsee päätieltä siirtymään pyörätielle. Heti vasemmalla puolella on Sallan hautausmaa, jossa voi vapaasti käydä kiertelemässä ja kävelemässä. Hautausmaan edustalta sekä aitojen sisäpuolelta löytyy useita penkkejä, joissa levähtää.

Matka jatkuu eteenpäin pyörätietä. Reilun kilometrin ajomatkan päässä vasemmalle kääntyy Notkotie, ja heti seuraavasta käännytään oikealle ja ajellaan loivaa alamäkeä ja vasemmalla puolen tulee esiin Sallan kirkko, joka on rakennettu vuosina 1948–1950. Arkkitehtuurista vastasivat  Eero Eerikäinen ja Osmo Sipari.
Kirkon sisältä voi löytää monia kauniita yksityiskohtia. Pronssisen alttarikorkokuvan on muotoillut kuvanveistäjä Aimo Tukiainen ja kirkon pihalla on myös Tukiaisen v. 1953 muotoilema graniittinen Hauta etulinjassa –patsas, jonka jalustaan on kaiverrettu 315 sallalaisen sankarivainajan nimet.

Kirkon pihalta lähdettäessä on molemmin suuntiin marketit, joissa voi käydä ostoksilla. Kirkon pihalta lähdetään vasemmalle, käännytään heti oikealle ja seuraavasta vasemmalle.  Tietä jatketaan liikenneympyrään, joka näkyy kauas värikkään viuhkansa ansiosta. Käännytään oikealle kohti Savukoskea. Hyväkuntoinen, päällystetty pyörätie kulkee pari kilometriä suoraan. Matkalla voi nähdä huoltoasemien lisäksi vanhoja asemarakennuksia sekä vasemmalla museon, johon pysähdytään paluumatkalla. Oikealla puolen tietä on Sallan ainoa tehtaanmyymälä, Stick-on, joka neuloo tilauksesta vaatteita ja kotia, ja josta voi kipaista vaikka Salla-logolla varustetun lippalakin päähänsä matkan varrella.

Vasemmalla läikehtii jo Ruuhijärvi, mutta jos malttaa, voi käydä kurkistamassa 'Murhapetäjää' ja tykkipesäkettä oikealla puolen tietä pysähtymispaikan kohdalla. Tästä on enää sata metriä uimarannan risteykseen. Junanradanylitys, pari polkaisua ja ihanan kirkasvetinen ja matala hiekkaranta uusine laitureineen avautuu edessä. Tulipaikalla voi paistella makkarat ja liukumäestä ottaa vauhtia virkistävälle pulahdukselle. Rannalla olevalla matonpesupaikallakin on aina vilinää aurinkopäivänä.

Uiskentelun tai varpaiden uittamisen jälkeen reitti jatkuu samaa tietä takaisin Museolle saakka. Sallan Sota- ja Jälleenrakennusajan Museo on avattu vuonna 2010 ja se kertoo kodinomaisesti sallalaisten kohtalosta viime vuosisadan alusta 60-luvulle. Elämästä ennen sotia, ja sisukkaasta jälleenrakentamisesta sotien jälkeen kun melkein mitään ei jäänyt jäljelle. Museolla voi piipahtaa kahvilla tai uppoutua tuntikausiksi Sallan kiinnostavaan historiaan.

Museolta ajetaan tien yli suoraan SEO:n ja bussiaseman jäädessä vasemmalle kädelle. Tiukka käännös oikealle ja heti kohta vasemmalla näkyy Sallan kirjasto. Kirjaston pihalla voi ihmetellä Tuntsan erämaassa riehuneen Suomen suurimman metsäpalon jälkiä.

Kirjaston pihalta jatketaan Kunnantalon edustalle ja poiketaan ikkunoissa isoin Salla-logoin varustettuun Sallan Matkailuinfoon tiedustelemaan mitä muuta erämaa tarjoaa.

Mikäli polkupyörä kaipaa huoltoa, löytyy siihenkin liike keskustasta. Matkamuistoja, vaatteita, posti- ja pankkiasioita sekä muita ostoksia voi samalla tehdä keskustan kaiken kattavissa palveluissa.

Sallatunturista saa myös vuokrata erilaisia polkupyöriä sekä varusteita Sallatunturin Tuvilta sekä
Holiday Club Sallasta.

Huomioitavaa

Osa reitistä kulkee päätien laitaa, jossa ei ole pyörätietä. Reittiä ei ole merkitty, mutta Matkailuinfosta saa lisätietoa. Huomioikaa, että Suomessa polkupyöräkypärän käyttö on pakollista.

Perustiedot
Yhteystiedot

Sallan matkailuinfo

puh +358 400 269 838

Kotisivulle »

Postipolku 3
98900 Salla

Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liitto Vipuvoimaa EU:lta Salla