Poropuiston lenkki

17 km pitkä pyöräilyreitti Hangasvaaran komeissa maisemissa, Sallan Poropuiston läpi kulkien.

Reitin kulku

Kokonaispituudeltaan 17 km pitkä reitti on lähes kokonaan soratietä, ja se kulkee kaunista Hangasharjua pitkin ja Ruuhitunturin laitaa myötäillen. Poropuiston läpi pääsee lukittujen porttien sivuissa olevista pyöräily - ja kävelyporteista. Reitin lopussa on 3 km pituinen matka päällystettyä tietä.

Reitti alkaa Sallatunturin Tupien viereltä kulkevaa Hangasjärventietä. Hiekkatie kulkee suoraan ja vanhan puomin kohdalla kääntyy vasemmalle. Mäen jälkeen vasemmalla puolella on rappuset, joita pitkin pääsee halutessaan jalkaisin Ämmin laavulle, joka on idyllinen ja mukava tulistelupaikka.
Tie jatkuu eteenpäin, ylittää siltaa pitkin joen ja nousee jyrkästi ylös, jonka jälkeen tuleekin helpottava alamäki. Reitti kääntyy oikealle ja nousee Hangasvaaran jylhiin maisemiin. Sallatunturit sekä monet muut tunturit ja vaarat hivelevät silmää monen kilometrin mittaista vaaran lakea poljettaessa. Hangasvaaran näköalapaikalla voi huokaista ja istahtaa, ottaa valokuvia ja reippaimmat kipaisevat rappusia pitkin vaaran alas ja ylös.

Matka jatkuu ja tie kääntyy ennen sorakuoppia vasemmalle ja taas vasemmalle. Vanhan päällystetyn lentokentän pätkän jälkeen onkin useita kilometrejä suoraa, mutta mäkistä soratietä. Maisemat vaihtelevat Hangasjärven läikehtivistä vesistä Ruuhitunturin jykevään profiilin sekä jänkiin. Tie tulee Poropuiston takaportille ja matkaa puiston halki on reilun kilometrin verran. Poroja näkee varmasti matkalla ja Poropuistoon tullessa voi nautiskella välipalaa kahvilassa.
Viimeinen kolme kilometriä ajetaan päätietä pitkin. Oikealla puolen hieman ennen Sallatunturiin tuloa voi pysähtyä Sotkan kellariin hämmästelemään Toisen Maailmansodan aikaisia muistoja.

Reitin pituus

17 km, arvioitu aika n. 1½h (pyöräilyvauhdilla 10 km/h)

Huomioitavaa

Jonkin verran jyrkkiä ylä- ja alamäkiä. Paikoin huonokuntoinen tie. Poropuiston alueen portit on muistettava sulkea eikä eläimiä saa häiriköidä. Kolmen kilometrin matkalla päällystettyä päätietä ei ole pyörätietä. Poropuiston ja Hangasvaaran näköalapaikan välisellä tieosuudella (noin 10 km matkalla) ei ole levähdyspaikkoja.

Perustiedot
Yhteystiedot

Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liitto Vipuvoimaa EU:lta Salla