Erakon polku 10,5 km ( Kaunisharjun kierros)

Näillä main itseään etsi aikoinaan legendaarinen Sallan erakko, Lumimieheksikin mainittu. Mikä mies hän olikaan? Tuli jostain yllättäen kuin ensilumi erämaahan; katosi jonnekin kuin karhunjälki kuntteikkoon. Jätti jälkeensä tarinoita, muistoja, arvoituksia.

Erakko oli oman polkunsa kulkija. Astui vain omiin jälkiinsä.

Kukaan ei tarkalleen tiedä, mistä Lumimies Sallaan ilmestyi. Tämä erakkomme asettui ensin Onkamojärven maastoon. Löysi sitten Kauniinharjun, oli silmää maisemille. Oli myös historian tajua: Kauniinharjun harjukokonaisuus (tarkkaan ottaen Kauniinhaudanharju ja Hanhiharju) on yksi itäkairan kiinnostavimmista luonnonnähtävyyksistä. Nämä harjut ovat syntyneet, kun jää on viime jääkauden aikana alkanut sulaa: sulamisvedet ovat kasanneet jään reuna-alueille hienoa hiekkaa ja soraa.

Tuossa asusteli erakko teltassaan talvenkin yli. Kynttilöitä kömmätissään poltteli. Tyhjillä maitopurkeilla merkkasi reviirinsä. Paikalliset poliisit kävivät joskus katsomassa, miten miekkonen siellä keskellä ei mitään ja ilman mitään varusteita pärjäilee. ”Pyydän teitä poistumaan telttailualueeltani”, kuului huuto teltasta. Suomea mies siis osasi kyllä.

Oli se Erakko erikoisempi kulkija. Käveli tuossa maantiellä, ja kun auto tuli vastaan, kääntyi ikään kuin olisi menossa toiseen suuntaan. Talvella astui aina samaan jälkeen, kun oli asumukselleen menossa. Kirkolla istui aina linja-autoaseman baarissa. Yksi väittää varmana asiana, että erakkomme osti aina yhden pullon keltaista Jaffaa, limukkaa eli limonadia. Toinen sanoo, että kaksi pulloa ja punaista. Kolmas sanoo, että ei koskaan korkannut pulloa tai pulloja. Istui vain se/ne ja tyhjä lasi edessään. Erakkona ihmisten keskelläkin, keskellä ei mitään.

Nämä tällaiset tarinat panevat miettimään, mikä se ihminen oikein on oman luontonsa ja tämän luontoluonnon edessä ja keskellä. Täällä Sallan saloilla näihin ajatuksiin pääsee hetkessä sisään. Kun tieltä astelee harjulle, ylös tai alas, on jo erämaassa, Erakon maassa. Erillään. Irti kaikesta. Kaiken lähellä. Keskellä ei mitään.

Reitin vaativuusluokka

Keskivaativa.

Reitin palveluvarustus

Polku on merkitty puihin kiinnitetyillä sinisillä neliöillä ( UKK- reitin osalta punaisilla neliöillä). Reitin varrella taukopaikat Tunturilammella ja Kaunisharjulla. Laavujen läheisyydessä vesipaikat. Poropuiston palvelut myös lyhyen matkan päässä reitiltä.

Arvio reitin kulkemiseen kuluvasta ajasta

3 - 5 h.

 

Reitin olosuhteet, niiden aiheuttamat riskit ja varustautuminen

Kaunisharjun reitti on osaksi UKK-reittiä. Reitti ja opasteet kohtalaisen selvästi merkitty. Suurin osa reitistä kulkee leveää aukkoa myöten ja talvisin reitillä on valaistu hiihtolatu. Muutamissa paikoissa polku on epätasainen ja joitakin jyrkempiä kohtia lähinnä Kaunisharju-Poropuisto-Sallatunturi välillä. Suositeltavimmat jalkineet kesäaikana ovat vaelluskengät tai kumisaappaat.

Luonnonympäristön kuvaus

Reitille mahtuu paljon erityyppistä maastoa, talousmetsää, kuivaa kangasta ja suota. Muutamissa paikoissa hyvinkin erämaisia osuuksia vaikkakin ollaan matkailukeskuksen läheisyydessä.

Kulttuuriympäristön kuvaus

Tunturimaisemia.

Saavutettavuus

Lähtöpaikka reitille Sallatunturin matkailukeskuksesta ( Kylpylähotelli Revontulen takana), missä opasteet reitille.

Perustiedot
Yhteystiedot

Postipolku 3
98900 Salla

Euroopan unioni - Euroopan aluekehitysrahasto Lapin liitto Vipuvoimaa EU:lta Salla


Facebook Twitter
4/12

Suomen ensimmäiset syäksy- ja pujottelumestaruuskilpailut


Matkailu oli Sallassa jo hyvässä vauhdissa, kun vuonna 1937 vanhassa Sallatunturissa järjestettiin Suomen ensimmäiset syäksylaskun mestaruuskisat. Osallistujia kisoissa oli parisenkymmentä, joukossaan Suomen kärkinimet Aarne Valkama ja Erkki Penttilä.


Aarne Tuuha, siihen aikaan...