Patikointi ja vaeltaminen

12.jpg

Sallan luonto tarjoaa retkeilijälle mahdollisuuden nauttia niin tunturimaisemista, rehevistä jokivarsista kuin laajoista metsistäkin. Vaellus- ja patikkareittejä Sallan kunnan alueelta löytyy yhteensä yli 300 km, joihin kuuluu myös Sallan läpi kulkeva UKK-reitti.

Kaikkia reittejä ei tarvitse kiertää kokonaisuudessaan, vaan niistä voi kävellä myös osia.  Osa reitistä on ympyräreittejä, osa edestakaisin käveltäviä.

Kesällä 2007 Salla patikka-ja vaellusreiteille on suoritettu virallinen ulkoilureittien luokittelu, jossa reitit on luokiteltu helpoiksi, keskivaativiksi tai vaativiksi mm. maaston kaltevuuserojen, maastopohjan ja reittien merkinnän perusteella.

 

Vaativuusluokat ja merkintäsymbolit:

 

Reitin merkki Korkeuserot Maastopohja Viitoitus ja maasto merkinnät Keskimääräinen etenemisnopeus

Helppo reitti

Dia3.JPG

 

Korkeuseroja vähän. Keskimääräinen korkeusero on 50 m/km.

Pohjaltaan tasainen ja pinta on tarvittaessa pohjustettu tai varustettu pitkospuin.

Selkeästi viitoitettu ja merkitty maastoon.

~ 12-15 min/km

Keskivaativa reitti

Dia2.JPG

 

Korkeuseroja jonkin verran. Keskimääräinen korkeusero on 120 m/km.

Sallitaan jonkin verran vaikeakulkuisia paikkoja.

Selkeästi viitoitettu ja merkitty maastoon.

~16-20 min/km

Vaativa reitti

Dia1.JPG

 

Reitillä on jyrkkiä tai vaikeakulkuisia osia.

Reitillä voi olla kahluuta vaativa osuus.

Maastossa on havaittava polku ja ura ja reitillä voi olla vähäistä viitoitusta.

~yli 21 min/km

Patikointi poseeraus pikkukuva.jpg

Lisätietoja reiteistä:

* Reittikuvaukset kaikista reiteistä luokitelluista reiteistä löytyvät sivuvalikosta.

* Reitit Oulangan kansallispuistossa

* Karhunkierros

 

Lataa tästä Patikkakartta alueesta.

Suositeltavaa on hankkia kunnon kartta alueesta. Sallatunturin ja Sallan kirkonkylän alueen reitit löytyvät erillisestä patikkakartasta ja muut reitit Sallan ulkoilu-ja virkistyskartasta. Molempia karttoja on myynnissä mm. matkailuneuvonnassa, majoitusliikkeiden vastaanotossa ja Sallan Poropuistossa.

Patikkakartta kännykkään

Sallan patikkareitit kännykkään on toteutettu Citynomadin sovelluksella, jonka avulla voit seurata etenemistäsi Sallan patikkareiteillä. Nomadi on mobiililaitteisiin asennettava sovellus, jonka avulla pääset tutustumaan Citynomadin palveluun luotuihin Sallan latu- ja patikka- ja pyöräilyreitteihin. Citynomadin palvelua on myös mahdollista käyttää mobiililaitteen selaimen kautta, jolloin se toimii jatkuvan tietoliikenneyhteyden avulla.

Salla on tunnetusti erämaassa, eikä internet-yhteyttä maastossa yleensä löydy. Nomadin avulla koko kuljettava reitti karttoineen on mahdollista tallettaa etukäteen laitteen muistiin. Tällä tavoin palvelu on käytettävissä myös alueilla, joissa tietoliikenneyhteydet eivät toimi täysin luotettavasti.

Katso tästä sovelluksen ja Sallan reittien latausohje >>

 

Luontoonfi-Banneri-300dpi-15x8.jpgFacebook Twitter
8/12

Tuntsan Palo

Vuonna 1960 näki Luoja tarkoituksenmukaiseksi ja tarpeelliseksi polttaa osan Tuntsan metsistä. Olin nukkumassa, kun palopäällikkö Yrjö Tervo tuli herättämään koputtamalla ikkunaan. Hän kertoi, että minun piti lähteä Tuntsalle paloa sammuttamaan. Lähdettävä oli. Ajelin Kota-Anttiin....