Lintubongaus

10.jpg

Erämaassa on  kesällä ruuhkaa, kun linnut valloittavat Sallan!

Tule seuraamaan näiden visertäjien elämää opastetuilla linturetkillä tai ihan omatoimisesti. Ehkäpä näet vilaukselta onnenlintu kuukkelin? Sallasta löytyy lintutorneja, joilta lintujen seurailu sujuu helposti!

Termusjärven lintutorni

Termusjärvi on laaja, matala järvi joka kuuluu Sallan parhaimpiin vesilintujen pesimäjärviin. Tornista on hyvät näkymät Termusjärvelle ja Termusaavalle. Alueelta löytää parhaimmillaan satoja vesilintuja, pesivinä lähes kaikki Sallan alueella tavattavat vesilintulajit sekä mm. jänkäkurppa ja jänkäsirriäinen.

Ajo-ohje: Sallan kirkonkylältä ajetaan noin 1 km Savukosken suuntaan. Käännytään vasemmalle (Ahvenseläntie, 9640). Ajetaan n.4,4 km, Käännytään oikealle pienelle hiekkatielle (Lintutorni). Ajetaan n.500m vanhalle sorakuopalle. Polku johtaa tornille, Kävelymatkaa n.400m.

Aapa-Tuohilammen lintutorni

Aapa-Tuohilampi on matala pienehkö järvi, jota kiertää paikoin leveä rantaluhta. Tornista avautuu maisema myös Venäjän puoleisille vanhoille Sallatuntureille. Alueella pesivät mm. metsähanhi, joutsen, jouhisorsa, lapasorsa, pilkkasiipi, uivelo, kurki ja vesipääsky. Muuttoaikoina lammelle kerääntyy hyvin vesilintuja. Paikan huippuhavaintoja ovat härkälintu, mustakurkku-uikku ja lapinuunilintu.

Ajo-ohje: Sallasta Savukosken suuntaan n. 20km, käännytään vasemmalle (Savukoski). Ajetaan 3,3km, käännytään vasemmalle (Tuohiselkä) soratielle. Ajetaan 1,7km, Käännytään vasemmalle Y-risteyksestä. Ajetaan 700m. Käännytään oikealle (Uuttulehto). Ajetaan 1,5km, käännytään vasemmalle ennen pientä siltaa. Jatketaan 400m. Mutkassa on levennys johon voi pysäköidä. Krepillä merkitty polku vie lintutornille, matkaa on n.200m. HUOM! Uuttulehdon metsäautotie voi olla suljettu kelirikkoaikana viimeisen 400m matkalta.

Tien huonon kunnon takia Uuttulehdon metsäautotie on toistaiseksi suljettu puomilla 4km päästä lintutornilta. Halutessaan auton voi jättää puomin läheisyyteen ja kävellä siitä lintutornille. (13.6.2017)

Opastettuja retkiä lintuja bongailemaan järjestää B.Art Collection. Lisätietoa retkistä alla olevasta linkistä:

B.Art Collection

Lisätietoja:

Itälapin lintupaikka opas