Luontokohteet

Tuntsan Erämaa-alue

Tuntsan erämaa-alueelta Pohjois- Sallasta aukeaa näkymät Euroopan suurimpaan erämaahan, joka jatkuu Venäjän rajan toiselle puolelle. Tuntsa on suosittua retkeily-, kalastus ja metsästysaluetta. Tuntsan erämaa- aluetta halkoo UKK-reitti, jota pitkin vaeltamalla alueeseen on helppo tutustua. Lisätietoja http://www.luontoon.fi/tuntsa

 

Pirunkirkko Tuntsalla

Tuntsan pirunkirkko sijaitsee UKK-reitin varrella. Paikalle pääsee pitkospuupolkua pitkin. Pirunkirkko on syväkivestä muodostunut näyttävä kiviröykkiö.

 

Matovaaran muinaisranta

Viime jääkauden loppuvaiheessa mannerjään reunan perääntyessä muodostui jääjärviä. Sallan jääjärvi oli Itä-Lapin suurin. Se ulottui Posiolta Kemijokivartta ylös Savukoskelle ja itään Venäjän Tenniöjärvelle. Sallan jääjärven muinaisranta on yhä näkyvissä Matovaarassa, jossa se sijaitsi n. 237-240 metrin korkeudella.

 

Onkamon näköalapaikka


Kaunis näkymä Onkamojärven yli Venäjälle vanhassa Sallassa siintäville komeille Rohmoiva- ja Sallatuntureille. Näköalapaikalle löytää ajamalla Onkamontietä noin 7 km päätieltä, kääntymällä vasemmalle Ahontielle ja ajamalla noin 150 m pienelle soramontulle. Paikalla on puinen opaste, ja näköalapaikka on harjun laella oikealla. Lyhyt kiipeäminen harjun laelle maksaa vaivan. Kävelymatkaa on noin 70 m. Paikalla on pöytä ja penkit.

 

Oulangan Kansallispuisto

Oulangan kansallispuisto sijaitsee Etelä-Sallan ja Kuusamon alueella. Oulangan kansallispuisto on erinomainen retkeilykohde. Puiston läpi kulkee suosittu Karhunkierroksen vaellusreitti. Myös lyhyillä, muutaman tunnin päiväretkillä on mahdollisuus saada hyvä yleiskuva Oulangan luonnosta ja nauttia avautuvasta kansallismaisemasta. Lisätietoa www.luontoon.fi/oulanka.

 


Karhunkierroksen luontokeskus

Metsähallituksen Karhunkierroksen luontokeskuksesta Hautajärveltä saat tietoa Oulangan kansallispuistosta, retkeilymahdollisuuksista sekä lähiseudun muista luontomatkailukohteista. Luontokeskus sijaitsee Karhunkierroksen pohjoisimmassa lähtöpisteessä. Luontotuvassa on myös kahvila, näyttelyitä sekä dia- ja videoesityksiä. Puh. 0205 64 6870.

 

Salmijoen kuru

Salmijoen kurun ympärillä on upeaa vanhaa aihkimetsää. Kurun pohjalla virtaa joki ja sen rannalla on laavu, jossa on mukava syödä eväitä. Salmijoen kuruun pääsee patikoimalla joko Sallatunturista tai Kemijärventien varrelta.


Hiidenkirnut

Aholanvaarasta löytyvät Suomen suurimmat hiidenkirnut, joista yksi lukeutuu maailman kolmen suurimman joukkoon. Hiidenkirnuille pääsee patikoimalla 4,4 km polkua pitkin.


Riutukan uittotukikohta

Riutukan uittotukikohta sijaitsee Raakunjoen varrella. Raakunjoki kuuluu Kemijoen vesistöön, jonka uittoväylien yhteispituus on suurimmillaan ollut lähes 4000 km. Riutukan savotta- ja uittotukikohdan rakennuksia ja uittoränniä on entistetty vuosina 1991-1992, ja se on kunnostettu palvelemaan poromiehiä ja muita paikallisia sekä alueella liikkuvia matkailijoita.

Perustiedot
Yhteystiedot