Sotahistoriakierros

Lähtö tapahtuu ryhmän omalla bussilla ryhmän majoituspaikasta, jonne opas saapuu vastaanottamaan ryhmän. Ensimmäinen pysähdyspaikka on jo hyvin pian lähdön jälkeen Sotkan kellarin kohdalla. Sotkan kellarissa lämmitteli talvisodan aikaan suomalaisia sotilaita, jotka joutuivat venäläisten yllättämäksi.
(kuvat Mikko Aho)

Matka jatkuu kohti Etelä- Sallaa ja Hautajärven kylää, jonne tehtiin siviileihin kohdistunut partisaani-isku jatkosodan aikana. Iskun uhrien muistoksi on pystytetty Kiviaavan uhrien muistomerkki ja Partisaanien uhrien muistomerkki. Hautajärvellä sijaitsee myös erämaaolosuhteisiin erikoistuneen jalkaväkirykmentti 12:n kunniaksi pystytetty Jänkäjääkärien muistomerkki.

Vielä vähän eteläisemmässä Sallassa sijaitsee Aholanvaara, jossa tutustutaan Salpalinjan rakennushistoriaan.

Pian Aholanvaaran jälkeen reitti kääntyy kohti pohjoista ja Joutsijärven betonibunkkereita. Joutsijärven kylän alueella on viisi Salpalinjaan kuuluvaa betonibunkkeria, joista yhteen on kerätty esine ja kuvakoelma.

Takaisin palataan Salla-Kemijärvi tietä, joka myötäilee Sallaan johtavaa junarataa. Samalla opas kertoilee radan rakentamisen värikkäistä vaiheista. Matkalla on mahdollisuus pysähtyä lisämaksusta Isäntä- Matin jälleenrakennusmuseossa.

Hieman ennen Sallan kirkonkylää pysähdytään Paikanselän sotamuistomerkkialueelle, jossa kuullaan mielenkiintoisia tarinoita ruotsalaisten vapaaehtoisten osallistumisesta talvisotaan. Alueella sijaitsee talvisodan päätymisen muistomerkki, ruotsalaisjoukkojen komentaja eversti-luutnantti Dyrssenin muistomerkki, Mannerheim ristin ritareiden muistomerkki ja entisöity korsu sekä ruotsalaisten lahjoittama tykki.

Sallan keskustassa tutustumme Sota- ja jälleenrakennusajan  museoon  opastetulla kierroksella.

Retken viimeisenä kohteena on Sallan kirkko ja kirkon läheisyydessä olevat sankarivainajien muistomerkki ja evakkopatsas.

Kesto: noin  6-7 tuntia

Hinta: Pyydä tarjous

Hinta sis.: Oppaan palvelut

Lisämaksusta: Kuljetukset linja-autolla, Vierailu Isäntä-Matin museolla, Ruokailu Kahvila Tuulenpesässä

Perustiedot
Aukioloajat 10.00 - 17.00
Kielet Suomi, Englanti
Maksutavat Pankkikortti, Visa, Visa Electron, Master Card, American Express
Yhteystiedot

Sallan Poropuisto

puh 016 - 837771
Faksi 016 - 837 728

Kotisivulle »

Hautajärventie 111
98900 Salla