Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo

Museon perusnäyttely kulkee aikamatkana 1900-luvun alusta aina 1960-luvulle asti kertoen Kuolajärven eli Sallan historiaa. Kuolajärven pitäjän nimi muuttui Sallaksi vuonna 1936. Perusnäyttelyn lisäksi voi vierailla ulkonäyttelyalueella, jossa tuodaan esiin perinteisiä elinkeinoja sekä sota-aikaa.

Museon perusnäyttely jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa kerrotaan vuosisadan alun elämästä ja elinkeinoista Kuolajärvellä. Tärkein elinkeino tuohon aikaan oli maatalous. Myös porotaloutta harjoitettiin sekä metsästystä ja kalastusta. Metsätalous suurine hakkuutyömaineen ja autosavottoineen tarjosi paikallisille asukkaille hyviä lisäansioita.

Näyttelyn toisessa osassa siirrytään sota-aikaan. Talvisodan alkaminen muutti elämän Sallassa ratkaisevasti. Kodit ja kotiseudut jouduttiin jättämään lopullisesti. Sotavuodet olivat hyvin raskaita taisteluineen ja evakkomatkoineen ja sodan seurauksena pitäjän pinta-ala kutistui puoleen entisestä.

Sallalaiset ovat kuitenkin aina olleet "katajainen kansa" ja suunta on ollut aina ylöspäin. Näyttelyn kolmannessa osassa keskitytään jälleenrakennukseen, joka oli valtava urakka. Ankaran työn tuloksena Sallasta tuli kuitenkin maan suurimpia maidontuottajakuntia 1960-luvulla.

Ajankohtaista Sallan museolla

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 kunniaksi museo on järjestänyt valokuvakeräyksen ja verkkonäyttelyyn aiheena Sata kuvaa Sallasta. Yhdessä sallalaisten ja entisten sallalaisten kanssa luodaan katsaus Sallan monipuoliseen historiaan valokuvien muodossa. Valokuvakeräyksen ja verkkonäyttelyn kautta halutaan luoda yhteisöllisyyden tunnetta ja osallistaa sallalaisia, mutta myös auttaa ihmisiä hahmottamaan omien sukupolviensa ja Suomen historiaa. Kerätyt valokuvat tallennetaan digitaalisesti Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon kokoelmiin. Verkkonäyttely avautui keväällä 2017 museon verkkosivujen yhteyteen ja kuvia näyttelyyn lisätään pitkin vuotta – kunnes koossa on sata kuvaa Sallasta.

Rajakievarissa on esillä Sallan matkailun historiaa sekä keväällä 2017 avautunut uusi Hiihtohistoria-näyttely. Rajakievarin kamariin sijoitettu näyttely kertoo tiivistetysti hiihtämisen historiasta Sallassa tekstein, kuvin ja esinein. Sallaa on kutsuttu hiihtämisen alkukodiksi - eikä suotta, sillä näyttelykin alkaa Sallasta löydetystä Suomen vanhimmasta suksesta. Muinaissuksien lisäksi näyttelyssä tarkastellaan maastohiihdon siirtymistä tasamaalta tunturiin, alppihiihdon muotoutumista lajina sekä nostetaan esiin merkittäviä hiihtotapahtumia Sallassa vuosien varrella. Rajakievarissa avautuu myös taidenäyttely juhannuksen jälkeen.

Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon ulkonäyttelyalueella aukesi kesällä 2016 uusi luontoon ja sen uskomuksiin perustuva näyttely. Näyttelyn nimi on Haltijamaa. Haltijamaa on avoinna myös kesänä 2017. Sen pääkohderyhmä on lapsiperheet, mutta aihe kiinnostaa varmasti myös varttuneempaa väkeä. Luvassa on mielenkiintoisia tarinoita erilaisista eläimistä ja kasveista sekä luontoon liittyvistä taruolennoista.

Museo on kehittänyt näyttelyä varten kuusi hahmoa, jotka elävät museon ulkonäyttelyalueella. Hahmot ovat metsänhaltija Oiva, metsänneito Aalua, maahiset Kälämi ja Källi, vedenhaltija Pirra sekä kotihaltija Kaaleppi. Toiset hahmoista elävät tarinoissa ja toiset voit kohdata ihan oikeasti seikkaillessasi ulkonäyttelyalueella. Hahmojen mukana tutuksi tulevat niin saamelaisten kuin lantalaistenkin uskomukset. Uusi näyttely sisältää myös paljon toimintaa. Taruolentoihin liittyy pieni tarinakirjanen, joka sisältää muun muassa etsintä- ja väritystehtäviä. Tämän lisäksi ulkonäyttelyalueelle on kehitetty erilaisia leikki- ja toimintapisteitä, joiden aiheet vaihtelevat.

Perustiedot
Aukioloajat heinä - syyskuu: ti - su klo 10 - 17 (ma suljettu) loka - kesäkuu: ti - la klo 10 - 17 (ma ja su suljettu) Pyhäpäivien aattona suljetaan klo 16.
Kielet Suomi, Englanti
Yhteystiedot

puh 040 579 0762

Kotisivulle »

Savukoskentie 12
98900 Salla