Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo

Museon perusnäyttely kulkee aikamatkana 1900-luvun alusta aina 1960-luvulle asti kertoen Kuolajärven eli Sallan historiaa. Kuolajärven pitäjän nimi muuttui Sallaksi vuonna 1936. Perusnäyttelyn lisäksi voi vierailla ulkonäyttelyalueella, jossa tuodaan esiin perinteisiä elinkeinoja sekä sota-aikaa.

Museon perusnäyttely jakaantuu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa kerrotaan vuosisadan alun elämästä ja elinkeinoista Kuolajärvellä. Tärkein elinkeino tuohon aikaan oli maatalous. Myös porotaloutta harjoitettiin sekä metsästystä ja kalastusta. Metsätalous suurine hakkuutyömaineen ja autosavottoineen tarjosi paikallisille asukkaille hyviä lisäansioita.

Näyttelyn toisessa osassa siirrytään sota-aikaan. Talvisodan alkaminen muutti Sallan elämän ratkaisevasti. Kodit ja kotiseudut jouduttiin jättämään lopullisesti. Sotavuodet olivat hyvin raskaita taisteluineen ja evakkomatkoineen ja sodan seurauksena pitäjän pinta-ala kutistui puoleen entisestä.

Sallalaiset ovat kuitenkin aina olleet "katajainen kansa" ja suunta on ollut aina ylöspäin. Näyttelyn kolmannessa osassa keskitytään jälleenrakennukseen, joka oli valtava urakka. Ankaran työn tuloksena Sallasta tuli kuitenkin maan suurimpia maidontuottajakuntia 1960-luvulla.

HALTIJAMAA JA MUUTA MUKAVAA SALLAN MUSEOSSA

Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon ulkonäyttelyalueella aukeaa kesällä 2016 uusi luontoon ja sen uskomuksiin perustuva näyttely. Näyttelyn nimi on Haltijamaa. Sen pääkohderyhmä on lapsiperheet, mutta aihe kiinnostaa varmasti myös varttuneempaa väkeä. Luvassa on mielenkiintoisia tarinoita erilaisista eläimistä ja kasveista sekä luontoon liittyvistä taruolennoista.

 Museo on kehittänyt näyttelyä varten kuusi hahmoa, jotka elävät museon ulkonäyttelyalueella. Hahmot ovat metsänhaltija Oiva, metsänneito Aalua, maahiset Kälämi ja Källi, vedenhaltija Pirra sekä kotihaltija Kaaleppi. Toiset hahmoista elävät tarinoissa ja toiset voit kohdata ihan oikeasti seikkaillessasi ulkonäyttelyalueella. Hahmojen mukana tutuksi tulevat niin saamelaisten kuin lantalaistenkin uskomukset.

Uusi näyttely sisältää myös paljon toimintaa. Taruolentoihin liittyy pieni tarinakirjanen, joka sisältää muun muassa etsintä- ja väritystehtäviä. Tämän lisäksi ulkonäyttelyalueelle on kehitetty erilaisia leikki- ja toimintapisteitä, joiden aiheet vaihtelevat. Luvassa on muun muassa kivien koristemaalausta ja käpyjen tarkkuusheittoa.

Rajakievarissa on esillä Sallan matkailun historiaa sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä, esimerkiksi heinäkuussa 2016 luontoon liittyvä valokuvanäyttely. Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museon perusnäyttely kertoo edelleen Sallan historiaa 1900 – luvun alusta aina 1960 – luvulle asti. Näyttely jakaantuu kolmeen osaan kertoen Vanhasta Sallasta, sotavuosista sekä jälleenrakennusajasta.

Museon sisätiloissa vaihtuvana näyttelynä on keväällä 2016 avattu osio nimeltään Kuolajärvestä Sallaksi 80 vuotta sitten. Näyttely esittelee paitsi kunnan nimenmuutokseen historiaa, myös sallalaisia henkilöitä, jotka ovat vaikuttaneet Kuolajärvi-nimisessä pitäjässä. Näyttelyssä kerrotaan tarkemmin esimerkiksi nimenmuutoksen ”isän”, sallalaisen kirkkoherra Erkki Koiviston elämästä. Muita näyttelyssä esiteltäviä henkilöitä ovat erämies Arvid ”Arviiti” Alatalo, taiteilija Maija Kellokumpu ja opettaja Lyydia Ovaskainen. Tässä museon henkilögalleriassa esitellään jatkossa vaihtuvasti sallalaisia merkkihenkilöitä. Myös yleisö voi kertoa omia ehdotuksia merkittävistä sallalaisista henkilöistä, joiden tarinoita voitaisiin museon näyttelyissä tuoda esiin.

Perustiedot
Aukioloajat heinä - syyskuu: ti - su klo 10 - 17 (ma suljettu) loka - kesäkuu: ti - la klo 10 - 17 (ma ja su suljettu) Pyhäpäivien aattona suljetaan klo 16.
Kielet Suomi, Englanti
Yhteystiedot

puh 040 579 0762

Kotisivulle »

Savukoskentie 12
98900 Salla