Roskaton retkeily

Kuinka voimme pitää luonnon puhtaana sinne kuulumattomasta jätteestä? Retkelle tai matkalle lähtö kaipaa hieman suunnittelua siitä, mitä tarvitset retkelle ja millaisilla varusteilla lähdet liikkeelle. Kaikkea ei tarvitse hankkia uutena, voit myös vuokrata, ostaa käytettyä tai lainata ystävältä. Matkalla yhteisesti käytettävät tarvikkeet säästävät myös laukkujen painossa.

Käytä valmiita retkeilyalueita, tulipaikkoja sekä pyri käyttämään merkittyjä polkuja turhan kulumisen estämiseksi. Kangasmetsän pohjan korjaantuminen 10 hengen ryhmän jonokävelyn jälkeen kestää vuosia. Nauti luonnosta ympärilläsi häiritsemättä sen tasapainoa.

Suomessa Metsähallitus on jo vuosia panostanut roskattoman retkeilyn edistämiseen.Tähän pyrimme myös Sallassa. Retkeilyreittien varrella olevilla tulipaikoilla ei ole roskakoreja. Sen mitä jaksat kantaa maastoon, jaksat kantaa varmasti myös takaisin, etenkin kun kantamukset yleensä kevenevät matkalla eväiden nauttimisen myötä.

 

Ei roskiksia.JPG

 

Näin toimit maastossa:

Retkeile roskatta – luontoon.fi ohjeet

Maatuvat jätteet voidaan toimittaa kompostikäymälöihin, paperijätteet voi polttaa ja mahdolliset muovit ja metallit pakataan takaisin reppuun ja tuodaan lähtöpaikalle jäteastioihin. Minkä mennessä viet, tullessa tuot.  Roskattoman retkeilyn kunnioittaminen säästää luontoa myös talviaikaan kun retkeilijöitä on vähemmän. Talviaikaan tehdään paljon huoltotöitä tulipaikoille, viedään puita ja tuodaan pois kompostijätteet. Mikäli siihen vielä lisätään koko retkeilijämäärän muoviset eväspaketit, niin huoltoajoja joudutaan tekemään kaksinkertainen määrä.

Matkalla saattaa myös yllättää tilanne vessatarpeelle. Muista tarkastaa, että olet tarpeeksi kaukana tulipaikoista, vesipisteistä, poluista ja leiripaikoista. Sitä varten on hyvä pitää mielessä että kaivaa pienen kuopan tarpeilleen ja peittää ne lähtiessään. Paperijäte olisi hyvä, joko polttaa (talviaikaan), tai pakata tiiviiseen pussiin maastosta pois tuotavaksi. Ainakin kaikki tulee peittää hyvin joko kaivetulla mullalla, lehdillä, sammalella tai lumella.

Lue myös Metsähallituksen Retkeilyn ABC

Poimi tästä siistejä jätevinkkejä:

 • sen minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa myös pois
 • vie roskat roskiin: lajittele ja kierrätä oikein, niin jätteet menevät hyötykäyttöön
 • vähennä jätteen määrää: suosi kestävää, vältä kertakäyttöistä, pakkaa esim. retkievääsi uudelleen käytettäviin tai poltettaviin pakkauksiin
 • polta vain palava jäte: puhtaat paperit ja pahvit
 • tee ekoteko: kerää myös muiden roskat ja neuvo heitä

Roskattoman retkeilyn periaatteet

 • Pakkaa eväät kestäviin ja uudelleen käytettäviin rasioihin ja pusseihin. Näin mukanasi kulkee tulevaa pakkausjätettä mahdollisimman vähän.
 • Ruoantähteet ja muut biojätteet voit jättää taukopaikan kuivakäymälään tai kompostoriin.
 • Polta puhdas paperi ja pahvi tulipaikalla tai autiotuvan tulisijassa. Muita jätteitä – kuten alumiinifoliota sisältäviä pakkauksia tai muovia – ei saa polttaa nuotiossa, koska niistä voi muodostua hajoamatonta jätettä ja myrkyllisiä kaasuja.
 • Metsäpalovaroituksen aikana roskia saa polttaa vain autiotuvan tulisijassa tai muissa hormillisissa tulissijoissa, mutta ei tulentekopaikoilla.
 • Älä jätä poltettavaa jätettä muiden huoleksi esimerkiksi polttopuuvajoihin.
 • Tuo ongelma- ja sekajätteet pois maastosta.
 • Biojätteet eivät kuulu sekajäteastiaan, koska ne alkavat helposti haista. Lisäksi eläimet saattavat levitellä muutkin roskat ympäriinsä etsiessään houkuttelevia biojätteitä roska-astiasta.
 • Ongelmajäte, kuten akut tai paristot, kuuluu ongelmajätekeräykseen, ei sekajäteastiaan.
 • Siivoa aina omat ja tarvittaessa myös muiden jätteet.
 • Kohtelias tupakoitsija kerää tumpit omaan rasiaansa ja tyhjentää rasian myöhemmin jäteastiaan.

 

Vastaus kysymykseen kuinka voimme säästää luontoa roskaamiselta? Suunnittelemalla retki hyvin, mutta myös yksinkertaisella ohjeella; metsään ei jätetä merkkejä siellä oleskelusta.