Kierrätys

Jätteet kerätään Sallassa Ekopisteissä ja Hyötyjäteasemalla. Tunturikeskuksessa ja Sallan kirkonkylällä on useita jätteiden lajittelupisteitä, Ekopisteitä, joiden sijainti näkyy alla olevista aluekartoista (merkitty vihreällä tassulla). Kartat ovat tulostettavissa Erämaan Salla -lehden sähköisestä versiosta.

Ekopiste kirkonkylä.JPG____ kierrätyspisteet sallatunturi.JPG

Ekopisteitä löytyy lisäksi Etelä-Sallasta Onkamosta, Kallungista, Hautajärveltä, Karhujärveltä ja Paloperältä. Länsi-Sallasta Ekopisteet löytyvät Vallovaarasta (Mattilanmäki), Salmivaarasta ja Kursusta. Pohjois-Sallassa Ekopisteet sijaitsevat Kelloselän, Kotalan, Saijan ja Naruskan kylissä. Sallan Ekopisteiden tarkat sijainnit löydät Lapecon sivuilta.

Ekopisteillä kerätään talousjätteen lisäksi paperia, lasia ja metallia. Pisteisiin voi tuoda pienmetallit (tölkit, kannet, purkit ja paistinpannut), lasitavarat, paperit ja polttokelpoinen jäte (ent. sekajäte). Lokakuun 2015 alusta alkaen entinen sekajäte muuttui polttokelpoiseksi jätteeksi ja jätteet kuljetetaan Ouluun Laanilan ekovoimalaitokseen poltettavaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki palamaton jäte on entistäkin tärkeämpää ottaa talteen sekajätteen seasta. Uudet kierrätysohjeet löytyvät Lapecon tiedotteesta.

Muovinkeräyspiste löytyy Sallan kirkonkylältä K-Market Puolukan eteistilasta, johon on kätevä tuoda muovit kierrätettäviksi ostoskäynnin yhteydessä. Kaikki puhdas muovi käy ja lajitellaan kirkkaisiin ja värillisiin.

muovinkierrätys.jpg

Lisää tietoa Keskon muovilinjauksesta ja tavoitteista säästää ympäristöä muovin tuhoilta.

Sallan hyötyjäteasema sijaitsee Kemijärventien varressa, noin 8 km Sallan kirkonkylältä. Hyötyjäteasema on avoinna perjantaisin klo 14-18, sekä joka kuun ensimmäinen arkilauantai klo 12-15. Hyötyjäteasema vastaanottaa metalliromua, pakkauspahvia, rakennus- ja purkujätettä, teurasjätettä, puutarhajätettä, puujätettä, sähköromua, sekä vaarallista jätettä (ent. ongelmajäte) kuten akkuja, paristoja, lamppuja, öljy-, maali-, ja liimajätettä. Hyötyjäteasemalla sijaitsee myös kierrätyshalli, johon vastaanotetaan, ja josta saa vapaasti noutaa hyväkuntoisia kodintarvikkeita, kalusteita, ikkunoita ym. Sallan hyötyjäteaseman omistaa Lapin Jätehuoltokuntayhtymä Lapeco. Hyötyjäteaseman ylläpidosta vastaa Sallan 4h-yhdistys, p. 040-1638210. Tarkista aukioloajat Lapecon sivuilta.

 

NÄIN LAJITTELET OIKEIN:

1. Hyödynnettävät jätteet Ekopisteisiin:

• Laita jätteet oikeaan astiaan. Älä laita sinne kuulumatonta jätettä.
• Älä jätä mitään jätteitä keräysastian ulkopuolelle. Roskaaminen on kielletty jätelaissa.
• Jos tuot jätteitä muovipussilla, tyhjennä pussin sisältö astiaan ja huolehdi tyhjä pussi roskikseen.
• Jos astia on täysi, ilmoitathan kuntayhtymän asiakaspalvelunumeroon tyhjennystarpeesta ja vie jätteet toiseen ekopisteeseen tai tuo toisella kerralla.

Paperi, lasi sekä metalli käytetään uudelleen mm. teollisuuden raaka-aineena. Hyötyjätteistä valmistetaan muun muassa lasipulloja ja -purkkeja, sanomalehti- ja vessapaperia, munakennoja, kirjekuoria, lasivillaa, haarukoita ja veitsiä.

Pantilliset pullot palautetaan elintarvikeliikkeiden pullonpalautusautomaatteihin.

 

LINKKEJÄ:

Kierrätyksestä ja jätteiden lajittelusta sekä ekopisteistä lisätietoa: http://www.kierratys.info/ sekä

Pidä Lappi Siistinä ry:n Eko-opas, kierrätys- ja energiavinkit: http://eko-opas.fi/fi/ekopisteet/

Lisätietoa Sallan hyötyjäteasemasta ja jätteen vastaanotosta: http://www.lapeco.fi/jateasemat.html.

Päivitetty 24.1.2019Facebook Twitter
6/12

Kekkosen vierailu


Kekkonen oli suuri Lapin ystävä ja tutustui mielellään paikalliseen väestöön Sallassa vieraillessaan.
Sallan käynnillään hän kävi Vihtori Vuorelan luona kahvilla. Emäntä oli silittänyt oikein valkoisen pöytäliinan pöytään. Kekkonen kahvia juodessaan läikytti sitä...